روزنامه کائنات
2

سیاسی

۱۴۰۳ يکشنبه ۱۸ آذر - شماره 4731

هشدار دانشجویان به پزشکیان «وفاق» استحاله نشود

 دومین حضور مسعود پزشکیان در قامت رئیس‌جمهور ایران در دانشگاه، دیروز در دانشگاه صنعتی شریف رقم خورد؛ حضوری به مناسبت گرامیداشت روز دانشجو. جمع ساده و صمیمی دانشجویان از تمام دانشگاه‌های ایران آمده بودند، از دانشگاه علم و صنعت ایران تا دانشکده علوم پزشکی تهران، از خواجه نصیرالدین طوسی تا دانشگاه گیلان و علم‌وفرهنگ و دانشگاه آزاد و.. نماینده تشکل‌های دانشجویی از سراسر کشور در تالار «علی‌نقی مشایخی» دانشگاه شریف گرد هم آمده بودند تا بیشتر بگویند و مطالبه کنند و سپس کمی هم بشنوند.
در یک اتفاق کم سابقه نماینده ۱۳ تشکل دانشجویی در حضور رئیس‌جمهور سخنرانی کردند و حتی «حسین سیمایی صراف» وزیر علوم همزمان سخنرانی خود را به دانشجویان داد. انجمن‌های علمی دانشجویی، اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان، شورای صنفی دانشجویی، اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، دفتر تحکیم وحدت، نشریات دانشجویی، جنبش عدالتخواه دانشجویی، کانون‌های فرهنگی، بسیج دانشجویی و مجمع اسلامی دانشجویان، تشکل‌های دانشجویی بودند که امسال صریح و شفاف در حضور رئیس‌جمهور دغدغه‌ها و مشکلات را به زبان آوردند.
گرامیداشت راه پر رهرو سه دانشجوی شهید
رئیس دانشگاه صنعتی شریف به‌عنوان میزبان، نخستین سخنران روز دانشجوی ۱۴۰۳ بود که امسال به‌دلیل تقارن با جمعه با یک روز تأخیر برگزار شد. «سیدعباس موسوی» سخنرانی خود را با گرامیداشت یاد و خاطره «شریعت رضوی»، «احمد قندچی» و «مصطفی بزرگ‌نیا» سه دانشجوی شهید آذرماه ۱۳۳۲ آغاز کرد که خون پاکشان در راه استقلال میهن ریخته شد.
پس از سخنرانی رئیس دانشگاه صنعتی شریف، نماهنگی از نخستین دیدار دکتر پزشکیان با دانشجویان، مقارن با روز آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۳ دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی پخش شد که در دانشگاه تهران رقم خورد.۲۱ مهرماه که رئیس‌جمهور وقتی خواست سخنرانی خود را آغاز کند، چند دانشجو که به‌نظر می‌رسید برخی تشکل‌های دانشجویی را نمایندگی می‌کردند، با صدای بلند فریاد زدند: «آقای پزشکیان نمی‌شود که به دانشگاه تهران بیایید و از وفاق صحبت کنید اما به دانشجویان اجازه صحبت کردن ندهید!» همان روزی که رئیس‌جمهور، سخنگاه را به دانشجوی منتقد سپرد و به صندلی خود بازگشت تا او مطالبات خود را صریح‌تر و راحت‌تر بیان کند. در ادامه این ویدئو هم گزارشی از دیدارهای وزیر علوم با دانشجویان و تشکل‌های مختلف دانشجویی ارائه شد و به سرعت نوبت به نمایندگان دانشجویان رسید، ۱۳ نماینده از ۱۳ تشکل دانشجویی که هر یک ۵ دقیقه فرصت سخنرانی و بیان دیدگاه‌ها و دغدغه‌های خود را داشتند.
ایجاد امید بین نسل جوان
سیدمعین‌الدین مکیان، نماینده انجمن‌های علمی دانشجویی، به‌عنوان نخستین سخنران این نشست، فضای ناامیدی را جدی‌ترین چالش کشور به‌ویژه در میان دانشجویان و پرچمداران نظام علمی کشور دانست و تأکید کرد: دانشجویان و نخبگان به‌دلیل کمبود فرصت‌های برابر، بی‌ثباتی شغلی، عدم‌حمایت مؤثر از ایده‌های نوآورانه و فشارهای سیاسی و اجتماعی راه مهاجرت را در پیش گرفته‌اند. این در حالی است که استادان و دانشجویان جان این کشور هستند و مهاجرت استادان و دانشجویان مرگ تدریجی کشور است. امروز ایران بیش از هر چیز نیازمند اقدامی فوری و عاجل برای ایجاد امید بین نسل جوان و دانشجوست اما با همه خستگی‌ها باور داریم که دولت شما می‌تواند امید را در دل‌ها زنده کند و خستگی‌ها را به سرزندگی و پویایی بدل کند.
نماینده انجمن‌های علمی دانشجویی با یادآوری بزرگمردان عرصه جهاد در راه وطن همچون شهیدان خرازی، همت و باکری، خطاب به رئیس‌جمهور گفت: جوانان دیروز روی مین‌های جنگی رفتند و جوانان امروز هم آماده‌اند که روی مین‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بروند و جان‌فشانی کنند تا مسیر آینده برای ایران عزیز روشن باشد!
موفقیت دولت، موفقیت نظام است
محمدمهدی نوینی‌فرد، نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان، از بی‌توجهی کافی به خواست رهبر انقلاب در «جهش تولید و مشارکت مردم» انتقاد کرد و افزود: امیدواریم که دولت چهاردهم زمینه تحقق مشارکت واقعی مردم را فراهم کند چرا که به‌رغم تمام تلاش‌ها هم‌اکنون ۸۰ درصد اقتصاد کشور در دست بخش دولتی، ۱۳ درصد در اختیار بخش خصوصی و ۷ درصد سهم تعاونی‌هاست. وی هشدار داد که باید دقت شود که وفاق خالی از معنا نشود؛ هر زمان که با عملکرد دولت موافق بودیم آن‌را وفاق بنامیم و هر زمان موافق خواست ما نبود حکم خروج از وفاق را صادر کنیم.
نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان تأکید کرد: موفقیت دولت را موفقیت نظام می‌دانیم و لذا از رئیس‌جمهور با تمام توان حمایت می‌کنیم.
باز هم دغدغه مهاجرت نخبگان، استادان و دانشجویان
محمد عبدالعیان، نماینده شورای صنفی دانشجویی، هم از شرایط نابسامان دانشگاه‌ها، استقرار نظام بوروکراتیک و سرشار از تبعیض و سهمیه‌های بی‌ضابطه گفت و بار دیگر به معضل مهاجرت گسترده فارغ‌التحصیلان و استادان دانشگاه اشاره کرد. موضوعی که حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، نیز بارها به‌عنوان یک دغدغه جدی به آن اشاره کرده و از دغدغه دولت برای حل این مشکل گفته است.
نماینده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل صحبت‌های خود را با انتقاد از دولت آغاز کرد. سیدمحمدحسین موسوی پیروزی دکتر پزشکیان را حاصل انتخابات ۵۰ درصدی دانست و اذعان داشت: حضور شما در انتخابات اگرچه با رشد نسبی مشارکت همراه بود اما همزمان زنگ هشدار کاهش سرمایه اجتماعی را به صدا در آورد.
موسوی وضعیت موجود کشور را حاصل، به‌گفته او، «مدیریت کاریکاتوری» در دولت یازدهم و دوازدهم برشمرد و خطاب به رئیس‌جمهور گفت: با مردم وفاق کنید و از اجرای نسخه‌های تجدیدشده برخی لیبرال‌ها اجتناب کنید. که البته این بخش از صحبت‌های نماینده انجمن‌های اسلامی دانشجویان با اعتراض تند و مخالفت حاضران در سالن مواجه شد.
مهندسی اجتماعی اثر ندارد نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، صحبت‌های خود را با هشدار نسبت به زنگ خطر برای جمهوریت نظام، دموکراسی و یافتن راهی برای خروج کشور از انسداد و از نظر او «وضعیت متصلب کنونی» آغاز کرد. علیرضا هاشمی بافقی در ادامه تأکید کرد: با مجلسی مواجه هستیم که به قدری برای سلب آزادی‌های فردی و اجتماعی عجله دارد که لایحه «حجاب و عفاف» را با ۲۳ مورد غلط املایی برای شورای نگهبان ارسال می‌کند و هم‌اکنون اکثر نمایندگانش حاضر به دفاع از این سیاهه ضدمردمی نیستند.
وی با اشاره به اینکه رفع حصر یکی از مطالبات دانشگاهیان است، ادامه داد: دانشگاه نمونه کوچکی از جامعه است؛ سکوت و قهر دانشگاهیان و جامعه، نشانه‌ای شوم است که از بحران‌های جدی در زمینه سرمایه اجتماعی دولت و حکومت خبر می‌دهد. (این بخش از صحبت‌های نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران نیز با اعتراض شدید برخی از حاضران در سالن و سر دادن شعار «مرگ بر منافق» همراه شد.)
هیاهوی دانشجویان در تالار «علی نقی مشایخی» دانشگاه صنعتی شریف طنین انداخته بود، اما رئیس‌جمهور همچنان با حوصله و دقت به صحبت‌های نمایندگان تشکل‌های دانشجویی گوش می‌کرد و در پایان هر سخنرانی نیز به احترام فرد سخنران که صحبتش به اتمام رسیده بود، از جای خود بلند می‌شد و چند دقیقه‌ای هم با آنها گفت‌وگوی خصوصی داشت. نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان ششمین تشکل دانشجویی که فرصت بیان دیدگاه‌های خود را پیدا کرد، از در انتقاد وارد شد. ابوالفضل محمدی همچون برخی همفکران خود معتقد بود که با به‌گفته وی، آدم‌ها و راه‌حل‌های تکراری نمی‌توان مشکلات کشور را حل کرد و از دکتر پزشکیان خواست که برنامه‌ای برای حل مشکل ۱۴ میلیون نفری داشته باشد که در انتخابات شرکت کردند اما به رئیس‌جمهور رأی ندادند. وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود از اقدامات عباس عراقچی، وزیر امور خارجه دولت چهاردهم، در حمایت از محور مقاومت تشکر کرد، با این حال جویای علت تأخیر در اجرای عملیات «وعده صادق ۳» شد. علی کریمی، نماینده انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف، دیگر سخنران مراسم گرامیداشت روز دانشجو هم به قانون مصوب اخیر مجلس شورای اسلامی و همچنین مطالبه دانشگاه برای رفع حصر اشاره کرد و خطاب به رئیس‌جمهور گفت: در چنین شرایطی باید پاسخ دهید که آیا توان آن ‌را دارید که نظر اکثریت را برقرار کنید یا مرادتان، وفاق بین بخشی از اصلاح‌طلبان و تمامیت‌خواهان است؟
صحبت‌های این دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی دانشگاه صنعتی شریف نیز با واکنش تند مخالفان و طنین شعارهای تند و تیز همراه بود.
«وفاق» استحاله نشود
مجتبی منگلی، نماینده دفتر تحکیم وحدت، هشتمین دانشجویی بود که پشت تریبون حاضر شد. وی وحشیگری رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و لبنان، حمله ایران به اسرائیل برای نخستین بار، صدور حکم بازداشت نتانیاهو و شهادت فرماندهان مقاومت و… را نشانه‌هایی از تحولی عظیم در منطقه و جهان دانست و درباره قانون عفاف و حجاب مصوب مجلس شورای اسلامی یادآور شد: نباید کاری کنیم که شعار وفاق استحاله شود؛ وفاق باید براساس سازوکار قانون صورت گیرد. اگر دولت به قانون مصوب نیز انتقادی دارد باید در مسیر قانونی ارائه شود و نباید اینگونه باشد که مردم تصور کنند مسیرهای قانونی بی‌اعتبار است.
پس از ارائه بیانیه دفتر تحکیم وحدت، نوبت به تنها سخنران خانم روز دانشجوی ۱۴۰۳ رسید. بهاره هادیزاده، نماینده نشریات دانشجویی که از دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به تهران آمده بود، گفت: بر کسی پوشیده نیست که حل مشکلات کشور نیازمند وفاق است اما انتظار تغییر نگرش دولت نسبت به دانشگاه را داریم. چرا وفاق باید برای سهم‌خواهان جناح رقیب باشد؟
دیگر سخنران مراسم، مصطفی کارگر، نماینده کانون‌های فرهنگی، نسبت به اجرای دستوری فرهنگ هشدار داد و گفت: فرهنگ همواره از قلب و جان مردم این سرزمین جوشیده است و دستوربردار نیست.
آماده نزاع همه‌جانبه باشید
اقتصاد و معیشت، سیاست خارجی و سیاست هوشمندانه و مبتنی بر واقعیت سه محور سخنرانی محمد ابراهیمی، نماینده بسیج دانشجویی، بود. وی با بیان اینکه اسرائیل به هیچ خط قرمزی پایبند نیست، ضمن قدردانی از اقدامات شایسته وزیر امور خارجه کشورمان، هشدار داد: مرز نبرد از لبنان به سوریه منتقل شده است و کشور باید آماده نزاع همه‌جانبه باشد.
دانشگاه عرصه آزادی است
ابوالفضل آقایی، عضو مجمع اسلامی دانشجویان، سه خواسته مهم دانشگاه را «گفتمان بی‌واسطه با دانشجویان»، «بازگرداندن دانشگاه به مسیر ساخت کشور» و «استقرار گفتمان وفاق به‌عنوان اصلی ضروری» برشمرد و افزود: دانشگاه عرصه کنترل نیست، بلکه عرصه آزادی است و این باید از شعار به عمل تبدیل شود.
سخنرانی رئیس دانشگاه صنعتی شریف و ۱۳ نماینده تشکل دانشجویی به پایان رسید، درحالی‌که رئیس‌جمهور ۱۳ بار به احترام دانشجویان از جای خود برخاست و در تمام تقریبا ۲ ساعتی که سخنرانی‌ها به درازا کشید با گوش جان به صحبت‌های آنان گوش می‌کرد.
مجری مراسم با خواندن شعری از فردوسی از رئیس‌جمهور استقبال کرد: «فریدون فرخ فرشته نبود، ز مُشک و ز عنبر سرشته نبود، به داد و دَهش یافت این نیکویی، تو داد و دَهش کن فریدون تویی».

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه