روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۳ چهارشنبه ۳۰ آبان - شماره 4719

دیدار های خوب

 مونا غفاریان -دیدارهای پزشکیان با احزاب موافق و مخالف دولت او بر پایه شعار دولتش یعنی وفاق ملی ، امری پسندیده و قابل ستایش است.در دنیای معاصر، احزاب ایفاگر نقشی والا در جوامع هستند و شرط اولیه حکومت های دموکراتیک، وجود احزاب گوناگون می‏باشد. احزاب سیاسی با کارکردهای متعدد، از جمله گسترش مشارکت سیاسی، مشروعیت، یکپارچگی ملی، مدیریت منازعات و جامعه‏ پذیری سیاسی، می ‏توانند تأثیر بسزایی در زندگی عمومی و سیاسی جامعه برجای بگذارند و با کمک به گسترش آگاهی سیاسی مردم، شهروندان را به زندگی انتقادی، همبستگی و فعالیت جمعی سوق داده و با تأثیرگذاری بر شکل‏ دهی و تبیین مصالح دینی و ملّی، ضریب امنیت ملی را افزایش دهند. اینک جامعه درحال گذار ایران در برهه خاصی از تاریخ خود واقع شده است که نیاز مبرمی به توسعه سیاسی و اقتصادی دارد. این در حالیست که موانع عظیمی نیز بر سر راه آن مشاهده می‏ شود؛ از این‏رو برای دستیابی به توسعه سیاسی و اقتصادی و نیز کنترل و تحدید قدرت، ایجاد احزاب قانونی و قدرتمند در جامعه، لازم و ضروری می‏ نماید.
در حال حاضر احزاب سیاسی به عنوان یکی از نهادهای جامعه مدنی نقش بسیار مهمی در نظام‌های سیاسی جهان دارند. نقش گسترده احزاب در شکل دهی به دموکراسی بسیار مؤثر بوده و فعالیت آنها موجب افزایش مشارکت سیاسی به عنوان یکی از مؤلفه های دموکراسی و توسعه سیاسی می‌شود. امروز مشارکت سیاسی به عنوان نمودی از تحقق آرمان برابری انسانها در حقوق طبیعی و مدنی، در تمام جوامع و دیدگاه های سیاسی - اجتماعی مطرح و به صورت یک ارزش سیاسی محوری درآورده است.
مشارکت مردم با حاکمیت، همیشه سبب دوام و قوام شده است و مسیر درست حکمرانی را به دنبال دارد. احزاب زمانی می توانند نقش آفرینی موثری داشته باشند که صرفا در ایام انتخابات کرکره خود را بالا ندهند بلکه در طول سال فعال بوده و برنامه محور و ایده پرداز باشند.رئیس قوه مجریه وقتی از «وفاق» سخن می‌گوید، وفاق را جاده یک طرفه نمی‌پندارد و می خواهد توافق و همدلی گسترده میان اعضای یک جامعه بر پایه ارزش‌ها، باورها و منافع مشترک شکل گیرد، به همین جهت در دوره «پسا انتخابات» دیگر رقابت‌های انتخاباتی کنار زده شده و رفاقت‌ها برای پیشرفت امور در دستور کار قرار گرفته است،
احزاب نقش تاثیرگذار و مهمی در پیشرفت اهداف و برنامه های دولت دارند. احزاب می توانند در جهت کمک برای مشارکت مردم نقش آفرینی کنند. اگر احزاب به درستی عمل کنند، می‌توانند مردم را همواره در صحنه نگه دارند و به پیشرفت اهداف دولتمردان کمک کنند.
گرچه طی بیش از چهار دهه عمر انقلاب، ثابت شده هر زمانی که کشور نیاز به وحدت و حضور همه گروها داشته، تمام گروهای مردمی، سیاسی و... بدون شک و تردید برای دفاع از کیان و ارزش های انقلاب اسلامی با همه توان به صحنه آمدند، اما امروز این نیاز بیشتر احساس می شود. اگر نظام جمهوری اسلامی امروز چه در درون و چه در خارج از مرزها صاحب اقتدار و صلابت شده است، به واسطه همین انسجام و تحکیم بین همه گروه ها و احزاب و یکصدا شدن در پیگیری اهداف مقدس انقلاب اسلامی است و نوک پیکان این انسجام در واقع فعالیت احزاب است.
در قوانین کشور فعالیت احزاب بسترسازی شده و یکی از کارکردهای احزاب، کانال کشی فکری و برنامه‌ریزی برای مناصب اداری و انتخابی است و دعوت مردم به مشارکت حداکثری در انتخابات‌ها، مطالبه‌گری، جهاد تبیین و اطلاع‌رسانی نیز از کارکردهای آنان است. احزاب سیاسی ارتباط تنگاتنگی با کلیه وجوه سیاست و علی‌الخصوص انتخابات دارند. احزاب در دهه‌های اخیر تاثیرات فراوانی را در نحوه شکل‌گیری نظام‌های انتخاباتی از خود برجای گذاشته‌اند و مبنایی برای تقسیم نظام‌های انتخاباتی هستند. بنابراین، یکی از تاثیرات کارکرد احزاب در برگزاری انتخابات، انتخاب و انتصاب مدیران تصمیم‌ساز، اجرایی و تعیین ساختارهای اجتماعی است. یکی از کارکردهای احزاب نظارت بر عملکرد دولت‌ها و حاکمیت است و در هر جا که احساس کنند باید اعلام مواضع، نقد، پیشنهاد یا دیدار و گفتگویی داشته باشند می‌توانند از این ظرفیت استفاده کنند.
فرهنگ کار تشکیلاتی و حزبی در کشور ضعیف بوده و این به سابقه تاریخی هم برمی‌گردد از طرفی مردم نیز از عضویت در احزاب استقبال چندانی نکرده‌اند و از طرفی تعداد تشکل و احزاب نیز بسیار بالاست و عمدتا جبهه‌ها و جناح‌های سیاسی در افکار عمومی شکل یافته و تقسیم بندی صورت می‌گیرد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه