روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۳ يکشنبه ۲۷ آبان - شماره 4716

حکمرانی هسته ای

 بختیار قمی - انرژی هسته‌ای از عمده‌ترین مباحث علوم و تکنولوژی هسته‌ای است و هم اکنون نقش عمده‌ای را در تأمین انرژی کشورهای مختلف خصوصا کشورهای پیشرفته دارد. اهمیت انرژی و منابع مختلف تهیه آن ، در حال حاضر جزء رویکردهای اصلی دولتها قرار دارد. به عبارت بهتر ، از مسائل مهم هر کشور در جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی بررسی ، اصلاح و استفاده بهینه از منابع موجود انرژی در آن کشور است. امروزه بحرانهای سیاسی و اقتصادی و مسائلی نظیر محدودیت ذخایر فسیلی ، نگرانیهای زیست محیطی ، ازدیاد جمعیت ، رشد اقتصادی ، همگی مباحث جهان شمولی هستند که با گستردگی تمام فکر اندیشمندان را در یافتن راهکارهای مناسب در حل معظلات انرژی در جهان به خود مشغول داشته اند.
با روشن شدن فواید انرژی هسته‌ای برای جامعه و اقشار مختلف مردم، دشمن نیز آشکارتر در مسیر پیشرفت ایران سنگ‌اندازی کرد. جنگ روانی و انکار فواید، القای هزینه‌زا بودن، بیان ادعای دروغین صلح آمیز نبودن برنامه هسته‌ای ایران و تلاش برای ایجاد اجماع جهانی علیه کشور، اعمال تحریم و فشار اقتصادی بر ملت ایران به بهانه هسته‌ای، تحریم علمی و ترور دانشمندان هسته‌ای برای توقف حرکت در این مسیر و زیاده‌خواهی غیرمنطقی پای میز مذاکره با سیاست چماق و هویج، تنها فهرستی کوتاه از اقدامات غرب برای توقف و از بین بردن صنعت هسته‌ای ایران در دو دهه اخیر است.
باید دانست که صنعت هسته‌ای سرمایه‌ای ارزشمند است که اگر امروز با غفلت یا انفعال در مقابل دشمن خارجی مورد کم‌توجهی قرار گیرد، قطعاً آیندگان قضاوت دیگری درباره عدم استفاده ما از این سرمایه ملی خواهند داشت.یکی از مهم‌ترین خصوصیات حوزه‌ فناوری هسته‌ای در ایران اسلامی، بومی شدن این دانش است. یعنی این‌گونه نیست که ما نیروگاه‌ اتمی داشته باشیم و اداره‌کننده‌ آن یک متخصص غیرایرانی باشد. این موضوع امتیازی بزرگ برای کشور، نماد خودباوری و از سوی دیگر نشان پیشرفت ساختارهای آموزشی و علمی داخلی است. نظام آموزشی‌ای که  توانسته با تکیه ‌بر استعداد خارق‌العاده جوانان مومن مستعد، آنها را تربیت وجذب و چرخه‌ تولید دانش تا صنعت را تکمیل کند و در نهایت نیز  انحصار کشورهای غربی را در این صنعت بشکند.
امروز چرخه‌ سوخت هسته‌ای یعنی مراحل اکتشاف، استخراج، تولید کیک زرد، فرآوری اورانیوم، غنی‌سازی، ساخت قرص، میله و مجتمع سوخت، مدیریت سوخت هسته‌ای در قلب راکتور و مدیریت پسماندهای راکتور همگی در داخل  کشور و با تکیه بر دانش بومی هسته‌ای انجام می‌شود. اگرچه در زمینه تجاری‌سازی این صنعت باید گام‌های جدی‌ و عملیاتی برداشته شود.براساس ماده یک قانون سازمان انرژی اتمی ایران -مصوب تیرماه ۱۳۵۳- سازمان انرژی اتمی ایران برای استفاه از اشعه و انرژی اتمی در صنایع و کشاورزی و خدمات و ایجاد کارخانه‌های شیرین کردن آب شور و تولید مواد اولیه مورد نیاز صنایع اتمی و ایجاد زیربنای علمی و فنی لازم برای اجرای طرح‌های مزبور همچنین برقراری همانگی و نظارت بر کلیه امور مربوط به انرژی اتمی در کشور تاسیس شده است.
ایران سال‌های بسیاری است که به استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای روی آورده و با حسن نیت ثابت کرده است که هدفی جز استفاده صلح‌آمیز و صنعتی از این انرژی ندارد. عمده فعالیت‌های علمی سازمان انرژی اتمی و صنعت هسته‌ای طراحی، احداث و بهره‌برداری از نیروگاه‌های هسته‌ای قدرت، طراحی، احداث و بهره برداری از شتابدهنده‌ها برای کاربرد پزشکی، صنعت و کشاورزی، کاربرد لیزر در پزشکی و صنعت، چرخه سوخت هسته‌ای، احداث و بهره‌برداری از راکتور‌های تحقیقاتی از نوع شکافت و هم‌جوشی (گداخت) هسته‌ای، فعالیت‌های تحقیقاتی با هدف توسعه کاربرد پرتو‌ها در صنعت، کشاورزی و پزشکی و نظارت بر ایمنی فعالیت‌های هسته‌ای در کشور از طریق مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور است.
رهبر انقلاب می فرمایند امروز دشمن در چالش هسته‌ای با ایران اسلامی با به راه انداختن جنگ تبلیغاتی، در صدد است تا حرکت در زمینه‌ صنعت هسته‌ای را یک مسئله‌ پرهزینه و بدون دستاورد نشان دهد و حتی آن را در مقابل مسیر ایران پیشرفته جا بزند! در مقابل این نقشه‌ بدخواهانه باید ایستاد. «اگر شما ایران قوی میخواهید، هر کسی ایران را دوست دارد، هر کسی جمهوری اسلامی را دوست دارد، هر کسی ملّت را دوست دارد و قوّت این کشور را میطلبد، بایستی به این بخش از تلاش و فعّالیّت علمی و تحقیقاتی و صنعتی و کاری‌ای که اینجا انجام میگیرد اهمّیّت بدهد و برایش اعتبار قائل بشود.» ۱۴۰۲/۳/۲۱
مسئولان صنعت هسته‌ای نیز باید این ظرفیّت بزرگ را با مردم در میان بگذارند. «در همه‌ی بخشهای زندگی مردم، این صنعت میتواند حضور مؤثّر و مفید داشته باشد. این را به مردم بگویید تا مردم قدر این صنعت را بدانند و اینکه میگفتند «حقّ مسلّم ما است»، واقعاً بدانند که حقّ مسلّم آنها است.» ۱۴۰۲/۳/۲۱

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه