روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۴۰۳ شنبه ۲۶ آبان - شماره 4715

همه با هم بخوانیم


  سید فواد خلیجی- مطالعه و کتابخوانی از جمله  مسائلی است که باید تربیت والدین را در آن بسیار تاثیر گذار دانست. محیط و فضای فکری والدین سبب می‌شود تا به صورت غیرمستقیم فرزندان تحت تربیت قرار گیرند رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت کتاب و کتابخوانی می‌فرمایند:کتاب، دروازه‌ای به سوی جهان گسترده دانش و معرفت است و کتاب خوب، یکی از بهترین ابزار‌های کمال بشری است. کسی که با این دنیای زیبا و زندگی‌بخش، دنیای کتاب، ارتباط ندارد؛ بی‌شک از مهم‌ترین دستاورد انسانی و نیز از بیشترین معارف الهی و بشری محروم است. برای یک ملت، خسارتی بزرگ است که افراد آن با کتاب سر و کار نداشته باشند و برای یک فرد، توفیق عظیمی است که با کتاب مأنوس و همواره در حال بهره‌گیری از آن، یعنی آموختن چیز‌های تازه باشد.
بدون تردید امروزه نقش مطالعه و کتابخوانی در رشد ذهنی، اجتماعی و احساسی کودکان اثبات شده و تأثیر کتاب، به‌ویژه بر رشد و توانایی‌های زبانی و خلاقیت کودکان را نباید نادیده گرفت.
كتاب خواني بستری است که  فرزندان می توانند  مهارت هاي اجتماعي را کسب کنند و  تعامل و گفت وگو با ديگران و خوب گوش دادن را تمرین کنند. همچنین کتاب خواني، مجموعه لغات كودكان را پربار كرده و آنان را براي خواندن و نوشتن آماده تر می سازد.هر موقع ضرورت واقعی کتاب‌خوانی و اهمیت آن برای عموم تفسیر و تعبیر شود، در آن صورت دیگر نباید کسی با مطلعه بیگانه باشد.
والدین کودک می توانند علاقه مستمر و بی پایان را به مطالعه و کتابخوانی در فرزندان ایجاد کنند به این صورت آنها برای فرزندان کتاب می خوانند  و آن‌ها به مرور علاقه به داستان و شعر پیدا می کنند و خودشان  کم کم دنبال خواندن کتاب‌های مختلف می روند  تا اینکه بالاخره به آن جایی می‌رسند که از کتاب لذت برده و با آن تفریح کرده و روز به روز به علاقه مندی شان افزوده می شود.
همان طور که رسانه های جمعی چون صدا و سیما و برنامه های آموزشی و تربیتی در مدارس می توانند در نهادینه کردن مطالعه و برانگیختن نیاز به مطالعه و تشویق برای کتاب خوانی نقش اساسی داشته باشد، گسترش مطالعه در زندگی های شخصی و خانوادگی تک تک افراد جامعه می تواند میزان مطالبات جامعه را برای ایجاد فرصت ها و امکانات مطالعه بالا ببرد. با نگاهی به واقعیات جامعه تلاش می کنیم به برخی کاستی های جامعه و فرد اشاره شود.
خانواده ها چقدر به تغذیه روحی خود و فرزندانشان می اندیشند؟ آیا کتاب جایگاهی در خرید ماهانه دارد؟ یکی از تصورات نادرستی که موجب شده کتاب و مطالعه جایگاه واقعی اش را در برنامه های خانواده ها نداشته باشد آن است که مطالعات آزاد، کاری غیر ضروری و تفننی خوانده می شود کاری که در حاشیه است و اگر فرصت شد می توان به آن پرداخت در حالی که بخشی از مطالعه آزاد در بردارنده زندگی آگاهانه و درخور نام انسان است و برای همه انسان ها ضروری است. بنابراین گفتن این که من به مطالعه و کتاب نیاز ندارم برای انسان که دارای روح است همان قدر غیر طبیعی است که کسی بگوید من به خوردن و خوابیدن نیاز ندارم.
یکی از توجیهات پدرها و مادرها برای نپرداختن یا کم پرداختن به مطالعه، کار و گرفتاری های زندگی است. باید گفت آنچه موجب می شود در اقدام به هر امری وقت و انرژی صرف کنیم انگیزه و آگاهی به ضرورت انجام آن امر است. هر قدر آگاهی ما بر ضرورت کسب دانش افزون شود و بدانیم که داناتر شدن تک تک ما جامعه را به ایده آلی که آرزویش را داریم نزدیکتر خواهد ساخت، یقینا زمان و نیروی بیشتری صرف مطالعه خواهیم کرد.
 مطالعه می‌تواند نشأت گرفته از انگیزه‌های گوناگونی باشد که مهم‌ترین آن‌ها ارضای میل شخصی، علایق ذوقی و حرفه‌ای و وسعت بخشیدن به این نوع علایق و ارضای نیاز‌های مبرم فکری، روحی و معنوی است.
 با توجه به این که جامعه امروز، در استفاده از وسایل ارتباط جمعی به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی غرق شده است، کتاب و کتابخوانی می‌تواند اثر‌های بسیاری بر ذهن و عملکرد انسان در زندگی شخصی و اجتماعی داشته باشد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه