روزنامه کائنات
4

جامعه

۱۴۰۳ سه شنبه ۸ آبان - شماره 4703

مولد سازی خوب


 مهرداد جزایری- مولد سازی دارایی‌های دولت در همه جای دنیا تجربه شده است، در بسیاری از کشور‌های توسعه یافته هم تلاش می‌شود دارایی‌های دولت مولد شود. مفهوم مولد سازی دارایی‌های دولت این است که دولت اموال بلا استفاده‌ای که دارد یا اموالی که ارزش افزوده و بهره وری پایین دارد و سال‌ها رها شده اند و استفاده مطلوبی از این اموال صورت نمی‌گیرد را شناسایی کند تا این اموال بهینه سازی شود و بهره وری و ارزش افزوده آن‌ها افزایش یابد.  این اموال برای نسل‌های کنونی و آینده است و اینگونه نیست که احساس کنیم اموال دولت فقط برای دوره کنونی است،  این اموال همانند نفت، سرمایه بین نسلی است و باید تلاش شود تا از این اموال به صورت بهینه استفاده شود.
مولدسازی دارایی‌های دولت یک نوع ثروت آفرینی است و ثروت آفرینی هم می‌تواند رویکرد مادی و هم می‌تواند یک رویکرد غیر مادی داشته باشد یعنی می‌توانیم یک فضای خالی و بلا استفاده را تبدیل به یک بخش تجاری، بخش صنعتی یا فضای سبز کنیم که بسته به طراحان و برنامه ریزان آن متفاوت است.
شفافیت مهمترین رکن واگذاری املاک دولتی است، البته بهترین راه برای واگذاری شرکت‌های دولتی از طریق بازار سرمایه است، اما آن دسته از شرکت‌ها و اموال غیر بورسی می‌تواند در آینده برای دولت ایجاد چالش کند، به ویژه شرکت‌های تودلی و شرکت‌های پوششی بنگاه‌ها و نهادهای بزرگ اقتصادی.
نکته مهم دیگر ارزش گذاری شرکت‌های دولتی است، یکی از نکات مهم اقتصاد ایران کوچک شدن بخش اقتصاد خصوصی واقعی و فربه شدن شرکت‌های دولتی و یا نیمه دولتی است که از آن به نام خصولتی نام می‌برند، نکته اینجاست که سرمایه زیادی دست شرکت‌های خصولتی بوده و احتمال می‌رود با لابی بتوانند با قیمت‌های کمتری اموال رسمی دستگاه‌های دولتی را به نام خود کرده و این بدین معناست که بخش خصوصی واقعی که بازده محور است از این فرصت ناکام می‌ماند.
نکته بعدی ارزش گذاری این است که شاید به علت شرایط خاص اقتصادی کشور، دولت مجبور شود با قیمت کمتری اموال خود را عرضه کند و یا برای عرضه امتیازهای متعددی را بدهد که بعدها برای دولت مساله ساز شود.
مفهوم مولدسازی دارایی‌های دولت این است که دولت اموال بلااستفاده‌ای که دارد یا اموالی که ارزش‌افزوده و بهره‌وری پایین داشته و سال‌ها رها شده‌اند و استفاده مطلوبی از این اموال صورت نمی‌شود را، شناسایی کند تا این اموال بهینه‌سازی شود.
دارایی‌های دولت یا سرمایه‌های راکدمانده کشور، می‌تواند گره‌ پروژه‌های نیمه‌تمام، طرح‌های ضروری اما فاقد پشتوانه مالی و هر آن نیازی که به‌دلیل کمبود یا نبود اعتبار متوقف شده است را باز کند. به کار انداختن این دارایی‌های راکد سال‌هاست در محافل قانون‌گذاری و اجرایی مطرح بوده اما دولت سیزدهم تصمیم گرفته است که یک بار برای همیشه و با پذیرفتن همه ریسک‌ها و انتقادات، این مهم را به مرحله اجرا رساند.
به گفته کارشناسان اقتصادی مولدسازی دارایی‌های دولت یک نوع ثروت‌آفرینی است و ثروت‌آفرینی، هم می‌تواند رویکرد مادی و هم می‌تواند یک رویکرد غیرمادی داشته باشد؛ یعنی می‌توانیم یک فضای خالی و بلااستفاده را تبدیل به یک بخش تجاری، بخش صنعتی یا فضای سبز کنیم که بسته به طراحان و برنامه‌ریزان آن متفاوت است.
گفته می‌شود مولدسازی دارایی‌های دولت در همه جای دنیا تجربه شده است، در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته هم تلاش می‌شود دارایی‌های دولت مولد شود.
این اموال متعلق به نسل‌های کنونی و آینده است و اینگونه نیست که احساس کنیم اموال دولت فقط برای دوره کنونی است، این اموال همانند نفت، سرمایه بین نسلی است و باید تلاش کرد تا از این اموال به صورت بهینه استفاده شود.


مدیرکل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو:
کمبود شیر خشک نداریم
  مدیرکل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو، اعلام کرد که کمبود شیر خشک در کشور وجود ندارد و مشکل تنها ناشی از تقاضای بالا برای برخی برندهای خاص است.
دکتر علیرضا رستمی اعلام کرد که با وجود نگرانی‌هایی که درباره حفظ پایداری و تاب‌آوری زنجیره تامین شیر خشک در بازار مطرح است، کشور از نظر تامین این محصول دچار کمبود نیست.
وی تاکید کرد که مشکل اصلی به تقاضای مردم برای برندهای خاصی از شیر خشک بازمی‌گردد.
رستمی در ادامه افزود: بسیاری از خانواده‌ها به‌ دلیل توصیه‌های پزشکی بعضا غیر دقیق، تجربه‌های قبلی یا باور به کیفیت بالاتر، به دنبال برندهای مشخصی هستند و این مسئله باعث می‌شود احساس کمبود در بازار شکل گیرد.
بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، وی همچنین از مردم خواست با توجه به محصولات جایگزین و استانداردی که در بازار موجود است، نگرانی‌های خود را کاهش دهند و مطمئن باشند که محصولات مورد نیاز نوزادان در دسترس است.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه