روزنامه کائنات
2

سیاست

۱۴۰۳ يکشنبه ۸ مهر - شماره 4681

رایزنی درباره زمان امضای موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه

 سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو اعلام کرد: میخائیل میشوستین نخست‌وزیر فدراسیون روسیه روزهای آینده در سفری از پیش برنامه‌ریزی شده، در راستای توسعه مناسبات دوجانبه به تهران سفر می‌کند.
کاظم جلالی افزود:‌ آقای میشوستین در نخستین سفر خود به تهران، ملاقات‌های در سطح بالایی را نیز با مقامات ایرانی خواهد داشت.
وی اظهار داشت:‌ این سفر، بسیار مهم است و می‌تواند تحرک خوبی را در روابط ایران و روسیه در حوزه اقتصادی ایجاد کند.
رویکرد دولت چهاردهم به تداوم روند توسعه مناسبات با روسیه
سفیر ایران در روسیه در پاسخ به پرسشی درباره چشم‌انداز مناسبات تهران – مسکو در دولت چهاردهم به مواضع دکتر مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری و دکتر عباس عراقچی وزیر امور خارجه در این پیوند اشاره کرد و گفت:‌ همانگونه که اعلام شده است، رویکرد دولت چهاردهم به مناسبات دوجانبه همان رویکرد گذشته است و گسترش روابط با روسیه را شاهد خواهیم بود. دولت جدید نیز با انرژی و توان حداکثری وارد عرصه تعاملات شده است.
جلالی تصریح کرد: با وجود آنکه در ماه‌های اولیه تشکیل دولت هستیم و وزیران و مسئولان کشورمان مشغله بیشتری در این زمینه دارند،‌با این وجود،‌ شاهد اهتمام آنها به توسعه همکاری‌ها در چارچوب بریکس و نیز روابط دوجانبه بوده‌ایم و در سفرهای خود،‌ تلاش می‌کنند که همچنان روابط بین دو کشور گسترش یابد.
وی با بیان اینکه اقدامات بزرگی در حوزه گاز، نفت و سرمایه‌گذاری در مناسبات ایران و روسیه در حال انجام است، به سفر هفته گذشته رئیس شرکت گازپروم به تهران اشاره کرد و گفت:‌ در این سفر،‌ همکاری‌های دو کشور در حوزه گازی پیگیری شد.
جلالی با اشاره به برنامه‌ریزی روسیه برای میزبانی نشست‌های جداگانه وزیران اقتصاد و امور دارایی و رؤسای بانک‌های مرکزی عضو گروه بریکس در مسکو، ابراز امیدواری کرد که با حضور مقامات ارشد وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، ضمن توسعه همکاری‌ها در چارچوب بریکس، توسعه مناسبات تهران – مسکو نیز دنبال شود.
رایزنی درباره زمان امضای موافقت‌نامه جامع ایران و روسیه
سفیر ایران در روسیه درباره آخرین وضعیت پیگیری روند امضای موافقت‌نامه جامع همکاری‌های بلندمدت دو کشور نیز گفت: پس از پی‌نوشت وزارتخانه‌های امور خارجه دو کشور، وزارت امور خارجه روسیه،‌ موضوع را به ریاست‌جمهوری این کشور ارجاع داد که آقای ولادیمیر پوتین نیز با امضای آن، موافقت خود را اعلام کرد و بدین ترتیب، از نظر روسیه موافقت‌نامه آماده امضا است.
وی افزود:‌ در ایران هم فرایندهای مشابه طی شد و ما نیز آماده هستیم که این موافقت‌نامه امضا شود.
جلالی با اشاره به اینکه تاکنون امضای موافقت‌نامه جامع همکاری ایران و روسیه در حاشیه اجلاس سران گروه بریکس در کازان نهایی نشده است، به دیدگاه طرف روسی در این زمینه اشاره کرد و گفت:‌ روس‌ها معتقد هستند که این موافقت‌نامه با هدف رعایت تشریفات و منزلت آن، بهتر است که در یک سفر دوجانبه امضا شود.
سفیر ایران در مسکو با اشاره به ملاقات خصوصی دبیر شورای عالی امنیت ملی با رئیس‌جمهوری روسیه در حاشیه نشست مقامات بلندپایه امنیتی کشورهای عضو بریکس گفت: همانگونه که کرملین در خبر خود از این دیدار اعلام کرد، رئیس‌جمهور روسیه ضمن استقبال از امضای این موافقت‌نامه، ابراز امیدواری کرد که این موافقت‌نامه در سفر دیگری (غیر از چارچوب ملاقات دوجانبه حاشیه نشست سران بریکس در کازان) به امضا برسد.
جلالی ادامه داد: از منظر دیگر، شاید تأخیر بیشتری در این زمینه جایز نباشد؛ چرا که هماهنگی‌ها برای سفر دوجانبه آقای پوتین به ایران و یا سفر آقای پزشکیان به روسیه، ممکن است زمان‌بر باشد.
سفیر ایران در روسیه در ادامه این گفت و گو که عصر جمعه ششم مهرماه انجام شد، گفت: آقای عراقچی وزیر امور خارجه حتی در سفر جاری خود به نیویورک هم پیگیر این موضوع هستند تا در تعامل با آقای لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به تفاهمی درباره زمان امضای توافقنامه برسند. از این رو، هنوز زمان امضای توافق مشخص نیست.
پیش از این، ۲۸ شهریورماه ۱۴۰۳ اعلام شد رئیس‌جمهور روسیه پیشنهاد وزارت خارجه این کشور درباره امضای موافقتنامه مشارکت راهبردی جامع با ایران را پذیرفت. دستور ولادیمیر پوتین در پایگاه اطلاع‌رسانی رسمی قوانین حقوقی روسیه منتشر شد.
وی در این سند، پیشنهاد وزارت امور خارجه روسیه را که با سازمان‌ها و سازمان‌های دولتی فدرال ذی‌نفع برای امضای توافقنامه مشارکت راهبردی جامع بین فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران به توافق رسیده است، پذیرفته است.
رئیس‌جمهور روسیه در این سند با امضای این موافقت‌نامه در بالاترین سطح موافقت کرده است.
دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران سه‌شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ در دیدار «سرگئی شویگو» دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه با اشاره به سوابق سازنده روابط دو کشور تصریح کرده بود که دولت چهاردهم همکاری‌ها و اقدامات در حال انجام در مسیر ارتقای سطح روابط دو کشور را با جدیت دنبال خواهد کرد.
ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه نیز ۲۲ شهریورماه ۱۴۰۳ در دیدار علی‌اکبر احمدیان نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی که به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در نشست مقامات بلندپایه امنیتی کشورهای عضو گروه بریکس به سن‌پترزبورگ سفر کرده بود، تأکید کرد که روسیه از مسیر مواصلاتی ایران حمایت می‌کند.
رئیس‌جمهور روسیه در این دیدار روابط دو جانبه این کشور با جمهوری اسلامی ایران را راهبردی توصیف کردو افزود: خصلت روابط ایران و روسیه آن است که ما متحدیم.
سفیر ایران در مسکو پیش‌تر درباره موافقت‌نامه جامع همکاری‌های بلندمدت جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ایرنا گفته بود:‌ طی دو سال و نیم گذشته، کار زیادی برای نهایی کردن این موافقت‌نامه صورت گرفت و رفت‌وآمدهای بسیاری بین مقامات دو کشور انجام شد؛ در نهایت، مسئولان حقوقی وزارتخانه‌های امور خارجه دو کشور، این سند را پاراف کردند.
کاظم جلالی افزود: ‌اکنون منتظر هستیم که هر دو طرف، مسائل پروتکلی را انجام دهند و در مرحله بعد، نوبت به امضای وزیران امور خارجه خواهد رسید. سفیر ایران در روسیه یادآور شد که این تفاهم‌نامه در گام بعدی، برای طی روند قانونی باید به تصویب مجالس دو کشور برسد. کشور روسیه به عنوان رئیس دوره ای گروه بریکس، اول تا سوم آبان‌ماه ۱۴۰۳ در کازان میزبان نشست سران کشورهای عضو این گروه است.  جلالی در این باره نیز گفته بود: آقای پوتین در زمانی که برای تبریک انتخاب آقای پزشکیان به ریاست‌ جمهوری اسلامی ایران با وی تماس گرفت،‌ از همتای ایرانی خود برای شرکت در اجلاس سران بریکس دعوت کرد که رئیس‌جمهور کشورمان این دعوت را پذیرفت. ججمهوری اسلامی ایران از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی‌ماه ۱۴۰۳) به گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به بریکس پیوسته است.


واکنش نمایندگی ایران
 در سازمان ملل به سخنرانی نتانیاهو
  هیأت جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، در مجمع عمومی سازمان ملل بیانیه‌ای منتشر کرد و آن را تلاشی ناموفق برای منحرف کردن توجهات از نسل‌کشی و جنایات جنگی وحشیانه تل‌آویو خواند.
در این بیانیه آمده است: «تا به امروز و تنها در غزه، او (نتانیاهو) بیش از ۴۲ هزار غیرنظامی -که بیشتر آنها زنان و کودکان بودند- را به طرز وحشیانه‌ای قتل عام کرده است - ۹۳ هزار غیرنظامی دیگر را زخمی کرده، زیرساخت‌های حیاتی غیرنظامی را ویران کرده و مدارس، بیمارستان‌ها و مساجد را نیز ویران کرده است. او حتی بارها تعداد بی‌سابقه‌ای از روزنامه‌نگاران و کارکنان سازمان ملل را کشته و به بسیاری از مراکز امدادی سازمان ملل حمله کرده است. او به طرز وحشیانه‌ای از گرسنگی به‌عنوان یک روش جنگی استفاده کرده است.”
این بیانیه افزود: «ایراد اتهامات بی‌اساس علیه کشورهای منطقه، ازجمله کشور من، مدت‌هاست که رویه استاندارد رژیم اسرائیل بوده است. هدف انحصاری رژیم، پنهان کردن جنایات و وحشیگری‌های آشکار خود در منطقه است. بدیهی است که هیچ‌گونه اطلاعات نادرست، جعل و دروغ نمی‌تواند رویه‌های جنایتکارانه و سیاست‌های شیطانی و جنگ‌افروزانه این رژیم را بپوشاند”. در ادامه این بیانیه با اشاره به جنایات روزانه اسرائیل در غزه و لبنان آمده است: «رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل اکنون جنگ تجاوزکارانه همه جانبه‌ای را علیه لبنان به راه انداخته است. غیرنظامیان، عمدتاً زنان، کودکان و افراد مسن را هدف قرار داده و به زیرساخت‌های غیرنظامی حمله کرده است. علاوه بر این، هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان در لبنان با انفجار پیجرها و سایر وسایل الکترونیکی در سراسر کشور، یک اقدام تروریستی آشکار توسط رژیم اسرائیل بود. این عمل شیطانی، وحشیانه‌ترین مظهر استفاده از وسایل ارتباطی معمولی برای ارتکاب اقدامات تروریستی و آسیب رساندن به غیرنظامیان است”.
همچنین آمده است: «نماینده رژیم اسرائیل همچنین تلاش ناموفقی برای ارائه تصویری نادرست از برنامه هسته‌ای ما به‌عنوان منبع نگرانی انجام داد. برنامه هسته‌ای ایران همیشه منحصراً برای اهداف صلح‌آمیز بوده و خواهد ماند. در واقع، منبع واقعی تهدید جدی، برنامه مخفیانه تسلیحات هسته‌ای رژیم اسرائیل و زرادخانه‌های تسلیحات هسته‌ای آن است. برای جلوگیری از این تهدید خطرناک برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی، رژیم اسرائیل باید مجبور شود سلاح‌های هسته‌ای خود را کنار بگذارد، فوراً و بدون قید و شرط به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بپیوندد و تمام فعالیت‌ها و تأسیسات هسته‌ای خود را تحت پادمان‌های جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دهد.”

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه