روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

۱۴۰۳ سه شنبه ۲۱ فروردين - شماره 4573

جزییات حضور در دوسالانه ونیز؛

ایران برای کودکان غزه در ونیز نمایشگاه برگزار می‌کند


  رییس و مشاوران هنری پاویون جمهوری اسلامی ایران در شصتمین بینال ونیز روز گذشته ۲۰ فروردین در یک نشست خبری به تشریح جزییات نمایشگاه «والایی» پرداختند.
نشست خبری شصتمین دوسالانه ونیز دوشنبه ۲۰ فروردین ماه با حضور مرتضی اسدی و عبدالحمید قدیریان هنرمندان نقاش حاضر در ونیز، محمد خراسانی‌زاده مدیرکل هنرهای تجسمی، امیر عبدالحسینی دبیر ارشد پاویون، شعیب حسینی دبیر هنری پاویون، محمد زرویی نصرآباد مدیرکل هنرهای تجسمی حوزه هنری، جعفر واحدی دبیر اجرایی پاویون ایران در ونیز در محل موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
محمد خراسانی‌زاده در ابتدای نشست با گرامیداشت سالگرد شهادت شهید سیدمرتضی آوینی گفت: مهمترین رویداد عرصه تجسمی دنیا که ۱۲۹ سال است پابرجاست و به عنوان پیامدی شناخته می‌شود که سرآمد دوسالانه‌های متعدد و جایی برای معرفی اتفاقات هنرهای تجسمی دنیا است. شرایطی فراهم شد تا برای دهمین بار بتوانیم نمایندگی رسمی ایران را در ونیز داشته باشیم. وی بیان کرد: تیر ماه ۱۴۰۲ این وعده را دادم و وزیر نیز بارها تاکید کرد که حضور هنرمندان در عرصه بین‌المللی را خواهیم داشت و علیرغم همه دشواری‌هایی که وجود داشت و به دلیل تفاوت ارز پایه ما با فضای بین‌الملل، این اتفاق محقق شد.
خراسانی‌زاده به مروری از دوره‌های قبلی حضور ایران و هنرمندان ایرانی در دوسالانه ونیز پرداخت و گفت: رویداد اول اردیبهشت ماه امسال کلید خواهد خورد و تا آذر ماه ادامه خواهد داشت و ایران در کمتر از ۲۰۰ متر مربع آثارش را به نمایش خواهد گذاشت. ماجرای حضور جمهوری اسلامی ایران در چنین رویدادی بر این اساس شکل گرفت که نمی‌شود رویدادی در این سطح برگزار شود و ما حضور نداشته باشیم هرچند سخت باشد! اگر در المپیک به سختی شرکت می‌کنیم در اینجا نیز باید حضور داشته باشیم. گاهی دست دولت بسته است اما دعوت از هنرمندان و بخش خصوصی کاری است که باید اتفاق بیفتد و دامن زدن به این مطالبه، بخشی از تقاضای من از شما اهالی رسانه است.
* سناریوی نمایشگاه والایی در بینال ونیز چیست
امیر عبدالحسینی دبیر ارشد هنری پاویون ایران در ونیز گفت: پاییز ۱۴۰۲ بعد از بمباران بیمارستان شفا در غزه، قصد داشتیم برای زنده نگاه داشتن یاد و خاطره کودکان و شهیدان غزه، نمایشگاهی از سرآمدان هنر ایران با موضوع کودکان غزه برگزار کنیم که برای این منظور با دوستان و هنرمندانی صاحب‌نام صحبت کردم و قرار شد این نمایشگاه را برگزار کنیم. گروه‌های یکسانی اختصاص داده شد و کارهایی نیز خلق و جمع شد. سناریوی نمایشگاه و سیر آن مشخص شد و عنوان نمایشگاه نیز با عنوان «والایی» انتخاب شد اما... وی همچنین توضیح داد: برگزاری این نمایشگاه و رویداد اندکی به تاخیر افتاد و چون در اختتامیه جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز تاکید بر حضور ایران در ونیز شده بود، قرار شد پاویون ایران شکل بگیرد. پس از اختتامیه جشنواره تجسمی فجر، اداره کل هنرهای تجسمی در تدارک بررسی طرح‌های ویژه هنرمندان و گالری‌ها بود تا نمایشگاه ونیز ترتیب داده شود. مقرر شد طرح نمایشگاه «والایی» نیز در کنار طرح‌های ارسالی، جزو پیشنهادات ارایه شود و در نهایت این طرح پذیرفته شد. سرآمدان هنرهای تجسمی کشور در این طرح حضور دارند که شامل اساتید کاظم چلیپا، مرتضی اسدی، مصطفی گودرزی، عبدالحمید قدیریان و غلامعلی طاهری هستند. دغدغه هنرمندان و نگاه اجتماعی، مضمون و … مدنظر قرار گرفت و طرح این نمایشگاه منتخب شد. عبدالحسینی درباره عنوان و رویکردهای نمایشگاهی که قرار است در بینال ونیز ارایه شود، گفت: عنوان «والایی» بر اساس استیتمنت نمایشگاه انتخاب شده است. با این رویکرد سناریویی جدید با سیر نمایشگاهی بهتر شکل گرفت. همه آثار بر مبنای موضوع کودکان غزه و اشعار محمود درویش نام‌گذاری شدند و قرار شد علاوه بر نمایش فیزیکی آثار، جنبه‌های نور، صوت و قابلیت‌های هنرهای چند رسانه‌ای نیز داشته باشیم تا تاثیرگذارتر و جذاب‌تر باشد. همچنین قرار شد یکی از آثاری که در شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با عنوان «آینه‌های نور» حضور داشت و کار ۲ جوان در جشنواره هنرهای تجسمی فجر بود نیز حضور داشته باشد.
* مسایل سیاسی را مدنظر قرار ندادیم
محمد خراسانی زاده در بخش دیگری از نشست در پاسخ به پرسشی درباره سیاست‌های حضور ایران در ونیز و انتخاب و اندازه یکسان آثار گفت: نکته مهم اینجاست که سیاست موضوعی تکوین نکردیم و دو روز مانده به اعلام حضور در ونیز، مشورت‌های بسیار متراکم را با گروه‌های مختلف داشتیم تا کارمان را تشریح کنیم و حتی کار دیگری نیز معرفی شد اما مسأله این بود که بهترین کارها انتخاب شود و نمایشگاه گردانی شود و یکی از پیشنهادات این پیشنهاد بود. نهایتاً دلیل اینکه این کار انتخاب شد نیز توضیح داده شد اما نظر کیوریتور این بود که اندازه یکسان تابلوها یک ویژگی مثبت است و مبتنی بر یک طراحی در نمایشگاه خواهد بود که قرار شد در ونیز ارایه شود. ما دخالتی در جزییات کار کیوریتور نمی‌توانیم داشته باشیم اما وقتی در فضای ونیز که قرار گرفتیم، یک اثر نیز که فضای کهکشانی متبادر می‌کند، انتخاب کردیم.
وی تصریح کرد: مسایل سیاسی را مدنظر قرار ندادیم اما قصد داشتیم نسبت به جنایت در غزه واکنش نشان دهیم و سیاست ما نیز انتخاب از بین بهترین‌ها بود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه