روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۲ شنبه ۱۹ اسفند - شماره 4561

تولید برق از فاضلاب چقدر هزینه بر است؟

 نخستین نیروگاه تجدیدپذیر در بخش تصفیه فاضلاب شهری در سال ۱۳۸۹ با ظرفیت اسمی ۵ مگاوات در واحدهای ۱ تا ۴ تصفیه‌خانه فاضلاب جنوب تهران راه‌اندازی و در فروردین ماه امسال دومین نیروگاه در واحدهای ۵ و ۶ تصفیه‌خانه فاضلاب جنوب تهران با ظرفیت اسمی ۲.۴ مگاوات افتتاح شد و قرار است به زودی سومین نیروگاه حاصل از تصفیه فاضلاب شهری نیز به بهره‌برداری برسد.
در خرداد سال ۱۳۹۳ اولین و بزرگترین قرارداد خرید برق تجدید پذیر صنعت آب و فاضلاب کشور مبادله شد و علی رغم وجود چالش‌ها و مشکلات فراوان در تولید انرژی از این نیروگاه از قبیل محدودیت شدید منابع مالی، تحریم‌های ناعادلانه و عدم امکان تأمین قطعات یدکی و غیره حداکثر توان به‌منظور تولید و فروش انرژی به کار گرفته شد که ماحصل آن تولید انرژی بالغ بر ۸۰ میلیون کیلووات ساعت و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای درحدود ۳۵۰ هزار تن معادل دی اکسیدکربن در طی مدت بهره برداری تجاری نیروگاه است.
پروژه تولید برق و حرارت از نیروگاه بیوگاز واحدهای ۵ و ۶ تصفیه خانه فاضلاب جنوب تهران اوایل امسال و با سرمایه‌گذاری ۳ میلیون یورو به بهربرداری رسید. در حال حاضر با راه اندازی نیروگاه‌های بیوگاز واحدهای ۵ و ۶ این تصفیه خانه با ظرفیت ۲.۴ مگاوات در ساعت و برآورد سالانه تولید برق ۱۵ میلیون کیلو وات ساعت، می‌تواند برق مصرفی  یک شهرک ۲۰ هزار نفری را تأمین کند. همچنین بهره برداری از  این پروژه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ایی در حدود ۷۵ هزار تن دی‌اکسید کربن به طور سالیانه را در پی دارد.
در واقع این دومین نیروگاه زیست توده در شهر تهران و در سایت تصفیه‌خانه فاضلاب جنوب تهران بود، نخستین نیروگاه زیست توده فاضلاب شهری در شهر تهران و در همین تصفیه‌خانه در سال ۱۳۸۹ افتتاح شد. به‌تازگی نیز مسوولان وزارت نیرو از راه‌اندازی سومین نیروگاه حاصل از تصفیه فاضلاب شهری این‌بار در تصفیه‌خانه فاضلاب غرب تهران با ظرفیت اسمی ۷.۲ مگاوات خبر دادند، با بهره‌برداری از این نیروگاه ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و بیوگاز در طرح فاضلاب شهر تهران به ۱۴.۶ مگاوات می‌رسد.
نـیروگاه بیوگـاز تصـفیه‌خانه فاضـلاب فیروزبهرام متشکل از شش دســتگاه CHP  (تولـید همـزمان برق و حـرارت-  Combined Heat and Power)  امـکان تولـید برق به میزان  ۶۰ هزار مگاوات در سال معادل تأمین برق مصرفی یک شهرک مسکونی ۸۰ هزار نفری و گرمای مورد نیاز برای ۸۰۰۰ نفر را داراست. این پروژه با سرمایه‌گذاری ۷۰۰۰ میلیارد ریال اجرا و به زودی بهره‌برداری می‌شود، فعالیت این نیروگاه موجب صرفه‌جویی انرژی فسیلی در حدود ۷۵ هزار بشکه نفت خام و یا ۲۴ میلیون مترمکعب گاز در سـال و کاهـش انتشار گازهـای گلخانه‌ای سالانه در حدود  ۲۲۵ هزار تن دی‌اکسـیدکربن (معادل ۳ هزار هکتار فضای سبز برای جذب دی‌اکسیدکربن) می‌شود.
با راه‌اندازی نیروگاه تصفیه‌خانه فاضلاب غرب تهران مجموع برق تولیدی نیروگاه های فاضلاب شهر تهران به میزان ۱۴.۶ مگاوات در ساعت و یا ۱۳۰ هزار مگاوات در سال خواهد رسید که برای تأمین برق یک شهر ۱۷۰ هزار نفری (معادل تأمین برق مصرفی  شهر مسکونی شاهرود) است.
از بین انواع منابع انرژی‌های نو، بیوگاز قابل استحصال از لجن تصفیه‌خانه‌های فاضلاب به دلیل دائمی بودن فاضلاب به عنوان یک منبع پایدار انرژی به شمار می‌رود. این نیروگاه در حال حاضر با حداکثر ظرفیت خود در حال تولید انرژی در زمان پیک مصرف برق بوده، احداث و بهره‌برداری ۲۰ واحد نیروگاهی تولید همزمان برق و حرارت با ظرفیت متوسط یک مگاوات انرژی الکتریکی و ۱.۲ مگاوات انرژی حرارتی در هر واحد با تولید سالیانه ۲۰۰ گیگاوات انرژی الکتریکی و ۷۰۰ تراژول انرژی حرارتی برای کلیه تصفیه‌خانه‌های فاضلاب تهران در دستور کار قرار دارد.
با بهره‌برداری از این نیروگاه‌ها، کشور ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکننده‌های هم‌زمان برق و حرارت (CHP) از فاضلاب در جهان معرفی می‌شود.

سهم اوپک از واردات نفت هند افزایش پیدا می‌کند
  دبیرکل اوپک اعلام کرد اوپک به دلیل مزیت نزدیکی، سهم بزرگتری از واردات نفت هند را در دهه‌های آینده، تصاحب خواهد کرد.
پس از آن که دهلی نو پس از جنگ اوکراین و تحریم‌های گسترده غربی، به بزرگترین خریدار نفت روسیه از راه دریا تبدیل شد، سهم اوپک از واردات نفت هند، از حدود ۶۵ درصد در سال ۲۰۲۲، به ۵۰ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت.
هیثم الغیس، دبیرکل اوپک به رویترز گفت: اعضای اوپک و سایر تولیدکنندگان به دلیل تغییر جریان تجارت نفت از اوایل سال ۲۰۲۲، باید خود را با عوامل تغییریافته بازار، وفق دهند.
دبیرکل اوپک گفت: تولیدکنندگان خاورمیانه‌ای اوپک، به دلیل نزدیکی به هند، تامین کنندگان ایده آلی برای بازار این کشور مانده‌اند. این یک تناسب عالی تامین کننده - مصرف کننده و مقرون به صرفه برای همه طرفین است. وی افزود: نقش بزرگتری برای اعضای اوپک در توسعه هند فراتر از نفت می‌بیند.
طبق اظهارات منابع صنعتی، اوپک، ۵۴ درصد از نفت وارداتی هند در ژانویه را تامین کرد

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه