فعالیتهای حوزه شتابدهندهها بسیار امیدوارکننده است
امکان پژوهش های هسته ای در کشور
یک استاد پیشکسوت سازمان انرژی اتمی ایران در پنجمین کنفرانس ملی شتابگرهای ذرات و کاربردهای آن که روزهای ۸ و ۹ دی ماه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، به شرح تاریخچه ای از دستگاه واندوگراف سازمان انرژی اتمی ایران پرداخت.
محمد لامعی رشتی گفت: تنها شتابدهنده واندوگراف کشور در سال ۱۳۳۶ به همت دکتر حسابی برای دانشکده علوم دانشگاه تهران خریداری شد. مدت ها این دستگاه در صندوق ماند تا اینکه در سال ۹-۱۳۴۸ آن را نصب کردند. اگر این دستگاه خریداری نمی شد فکر می کنم ما امروز در اینجا جمع نمی شدیم و درباره شتابدهنده و نیازهایش صحبت نمی کردیم.
وی افزود: در آن زمان که این شتابدهنده نصب شد، کسی درباره خلاء، ولتاژ بالا و باریکه یونی اطلاعی نداشت. این دانش بتدریج حول این ابزار درست شد. ابزار خوب برای تحقیقات در کشور از ضروریات است. ممکن است بگویید می رویم جایی که در خارج ابزار دارند، استفاده می کنیم. اما نکته اینجاست که این ابزار بیشتر به آزمایشگاه مادر و کشوری که این ابزار در آن مستقر است، می رسد. اگر ابزارهای پژوهشی داشته باشیم که مکمل آزمایشگاه های خارج باشند و ابزارهای مورد نیاز پژوهش در داخل کشور از ضروریات است. آن تلسکوپی که به فضا فرستاده اند از تلسکوپی که در ایران قرار است بسازیم هزاران بار قوی تر است. پس ما چه نیازی داریم آن را بسازیم. ما باید از این ابزار استفاده کنیم تا با این علم آشنا شویم. باید داشته باشیم تا مکمل دانش و فناوری کشور را افزایش دهیم و مکمل دانش بشر به سمت فهم عالم باشیم.
لامعی با اشاره به کاربردهای شتابدهنده گفت: وقتی از کمبود آب و آب های زیرزمینی کشور صحبت می کنیم، نمی دانیم آبی که از زیر زمین بیرون می آوریم، تجدید پذیر است یا آب فسیل است. اگر فسیل باشد دیگر جایگزینی پیدا نمی کند. در این روش باید تریتیوم آن را با روش اسپکترومتری جرمی با استفاده از شتابدهنده اندازه گیری کنیم.
وی اضافه کرد: واندوگراف موجود در سازمان عمرش به پنجاه سال رسیده است و سال های آخر زندگیش را طی می کند. طرحی داریم که یک شتابدهنده بزرگ تر خریداری شود که بتواند علاوه بر یون هایی که واندوگراف تأمین می کند، یون های سنگین تر هم درست کند که انرژی بالاتری داشته باشد تا بشود فیزیک هسته ای انرژی پایین با آن انجام داد. همینطور اسپکترومتری جرمی با شتابدهنده داشته باشیم که در موضوعات مختلفی همچون آب، باستان سنجی و مطالعه زمین کاربرد دارد. این برنامه آینده برای چنین ابزاری می تواند باشد. توصیه می کنم در برنامه کاری قرار گیرد و پیگیری شود تا به سرانجام برسد.
سفیر ایران در دمشق می گوید آمریکا مجبور به خروج از سوریه خواهد شد
اما امروز نیروهای جدیدی امور را در دست گرفتند
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه در گفتوگویی با یک رسانه عربی به مسائل مختلف سوریه و روابط این کشور با ایران پرداخت.
مهدی سبحانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در دمشق در گفتوگو با پایگاه خبری العهد گفت: همکاری اقتصادی و تجاری میان ایران و سوریه و مشارکت ایران در بازسازی سوریه یک امر بسیار مهم است و هر دو کشور اکنون در مرحله حساسی به سر می برند و به دلیل تحریم های گسترده هر دو کشور با جنگ اقتصادی رو به رو هستند بنابراین ما اکنون بر مسائل اقتصادی و تجاری تمرکز داریم و در این چارچوب به عنوان گام ابتدایی باید اولویت ها را مشخص کنیم سپس موانعی که در برابر همکاری های اقتصادی میان دو کشور وجود دارد را برداریم. وی گفت: موضوع دومی که از اهمیت زیادی برخوردار است سرمایه گذاری و حمایت از پروژه های بازسازی و تقویت ثبات در سوریه است که این مساله باعث می شود سرمایه گذاران به سمت سوریه روی بیاورندزیرا دشمن دائما این مساله را ترویج می دهد که سوریه کشور ناامنی است تا با گسترش همکاری های اقتصادی و سرمایه گذاری در این کشور مقابله کند. مهدی سبحانی تاکید کرد: در مساله تجارت دو موضوع مهم و اساسی وجود دارد؛ موضوع اول جنبه لجستیکی دارد و موضوع دوم مساله فعالیت بانکی و انتقالات مالی است. از نظر لجستیکی با توجه به اینکه مرزهای مشترکی میان ایران و سوریه وجود ندارد مسافت میان دو کشور تقریبا زیاد است و اکنو ن درحال تلاش در راستای ایجاد راه هایی هستیم که ایران را به سوریه متصل می کند و فاصله زمانی برای انتقال کالا میان دو کشور را کاهش دهد اما در خصوص مساله بانکی و امکان نقل و انتقال پول به تاجران سوریه اکنون به دلیل تحریم ها با مشکلاتی مو اجه است و ما به دنبال ایجاد راه حل های مختلف هستیم. سفیر ایران در دمشق تاکید کرد که طی ماه های اخیر نمایشگاه هایی در سوریه برگزار شده است که تقریبا ۱۲۰ شرکت ایرانی در آن ها مشارکت داشته اند و تهران با این مشارکت تلاش کرد به برخی اهداف دست یابد. وی گفت: یکی از اهداف این است که نشان دهیم سوریه از امنیت و ثبات برخوردار است تا زمینه را برای آمدن سرمایه گذاران فراهم کنیم و با چشمان خود امنیت سوریه را ببینند. دوم اینکه فرصتی ایجاد کنیم تا شرکت ها با نیازهای بازار سوریه و نیازها برای سرمایه گذاری آشنا شوند و هدف سوم این است که شرکت های ایرانی بتوانند با شرکت های سوری قرارداد منعقد کنند و دیدارهایی میان مسئولان ایرانی و سوری در زمینه های مختلف تجاری، اقتصادی و صنعتی برگزار شود، گام اول برای ما محقق شد و ایران نمایشگاه کالاهای ایران را در دمشق برپا کرد و شخص وزیر صنعت و تجارت در این نمایشگاه حضور یافت.