روزنامه کائنات
5

گزارش

1399 شنبه 22 آذر - شماره 3801

گزارش کائنات از مرحله جدید جدال بر سر املاک نجومی شهرداری تهران؛

تخلف، تخریب، رقابت یا «تحقق عدالت»؟

  جواد میلانی - خبرنگار اقتصادی -اختلافات بر سر املاک نجومی شهرداری تهران بالا گرفته و در آخرین اتفاق پیروز حناچی خبر داده حدود ۶ هزار متر زمین از قالیباف و همسرش پس گرفته شده است. مشاور قالیباف خبر داده قرار است از پیروز حناچی شکایت خواهد کرد.
ماجرای املاک نجومی شهرداری به مراحل حساسی رسیده است؛ ظاهرا مقاومت‌هایی برای پس دادن املاک وجود داشته و حناچی ناچار شده موضوع را به رسانه‌ها بکشاند. پیروز حناچی اعلام کرد که حدود ۶ هزار متر مربع را در محدوده بزگراه همت و تقاطع امام علی (ع) پس گرفتیم.
ناصر امانی مشاور قالیباف پاسخ داده ساختمانی که در اختیار موسسه امام رضا بوده، توسط این خیریه تخلیه و در اختیار شهرداری است. او البته توضیح نداده چرا در میان اینهمه خیریه، ساختمان‌های مختلف باید به خیریه زهرا مشیر استخاره همسر قالیباف واگذار شود. ناصر امانی گفته ملکی که از همسر قالیباف پس گرفته شده، یک کانکس در فضای سبز بوده است. زهرا مشیر استخاره تابستان امسال از هیات مدیره خیریه متوسلین به امام رضا خارج شده که بی‌ارتباط با همین پرونده‌ها نیست.
گویا آن‌ها چند ملک پیش‌ساخته بوده که بسیار نزدیک به محل زندگی قالیباف در خیابان شهید عراقی بوده است. مشاور قالیباف البته خبر داده که مراحل شکایت از حناچی به اتهام افترا علیه رییس مجلس در حال انجام است.
تاکنون چند نفر از خبرنگاران و افرادی که پیگیر املاک نجومی بوده‌اند، به خاطر افشای این اطلاعات به دادگاه یا زندان رفته‌اند. ظاهرا فشار‌ها آنقدر زیاد بودکه یکروز بعد از انتشار توضیحات حناچی، مشاور او سخنان شهردار را تصحیح کرد که املاک در اختیار همسر قالیباف، برای استفاده شخصی نبوده است. پرونده املاک شهرداری تهران چند وجه مختلف دارد؛ یک وجه املاکی است که با قیمت ناچیز به افراد خاص واگذار شده است. وجه دیگر پرونده املاکی هستند که متعلق به شهرداری هستند، اما افرادی بدون پرداخت اجاره در آن‌ها زندگی می‌کنند. بخش دیگر پرونده که اتفاقا مهمترین بخش آن است و کسی از آن‌ها اطلاعاتی ندارد، مربوط به شرکت رسا تجارت مبین است. رسا تجارت مبین از شرکت‌های زیر نظر عیسی شریفی بوده و آنگونه که میرسلیم خبر داده بود برای جلوگیری از تحقیق و تفحص مجلس، ۶۵ میلیارد رشوه پرداخت کرده است. شهربانو امانی عضو شورای شهر تهران درباره رسا تجارت مبین به رویداد۲۴ گفته این شرکت محل پرداخت در شهرداری تهران بوده است.
محمود میرلوحی توضیح داده که عیسی شریفی در رسا تجارت در مسیر تأمین املاک و هولوگرام پول را از خزانه می‌گرفت، اما به جا‌های دیگری می‌بردند که صرف هزینه‌های شهرداری و سپاه نشده است. با اعلام شورای شهر تهران در همین یک فقره، حدود ۴ هزار میلیارد تومان (به قیمت سال ۹۳ و ۹۴) از منابع نقدی شهرداری تهران از همین طریق از مسیر خارج شده است.
اصولگرایان معتقدند بیان کردن این آمار و ارقام با هدف تخریب قالیباف صورت می‌گیرد. مدیران کنونی شهرداری، اما معتقدند این‌ها بخشی کوچکی از تخلفاتی است که در دوره قالیباف صورت گرفته است.
  شهردار تهران: بخشی از املاک نجومی را از تیم قالیباف پس گرفتیم
دور جدید ماجر از آنجا شروع شد که پیروز حناچی، شهردار تهران، می‌گوید «املاکی» که در اختیار محمدباقر قالیباف، شهردار پیشین تهران، همسر وی و دیگر اعضای «تیم» آن‌ها بود، بازپس گرفته شده است.
شهردار تهران روز چهارشنبه ۱۹ آذر در یک گفت‌و‌گوی اختصاصی با خبرگزاری ایلنا گفته که حدود «شش هزار متر مربع از املاک شهرداری از تیم» محمدباقر قالیباف، شهردار سابق تهران، بازپس گرفته شده است.
آن طور که او اعلام کرده، بخشی از این املاک «در اختیار» شهردار اسبق و همسرش و مرتضی طلایی و معصومه آباد، نمایندگان سابق شورای شهر، بوده است.
شهردار تهران در اظهارات خود به صراحت گفته که «املاک نجومی سند خورده‌اند و بازپس‌گیری آن‌ها از عهده ما بر نمی‌آمد. سیستم قضایی تعقیب کرد و قیمت واقعی خیلی از آن‌ها را گرفتیم».
در پرونده املاک نجومی که نخستین بار سال ۹۵ مطرح شد، گزارش‌های سازمان بازرسی کل کشور و برخی رسانه‌ها نشان داد که در دوران حضور محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران، املاک متعددی «به قیمت غیرواقعی» و «بسیار پایین» همراه با «۵۰ درصد» تخفیف و در اقساط‌ «۶۰ ماهه» به افراد مختلف واگذار شده است.
پس از طرح این پرونده و علیرغم تایید سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر فروش غیرقانونی حداقل ۲۰۰ ملک توسط شهرداری تهران، تاکنون گزارشی از رسیدگی قضایی درباره نقش و مسئولیت محمدباقر قالیباف در این زمینه منتشر نشده است.
حمید علیزاده که قاضی پرونده املاک نجومی هم بود، به اتهام همکاری در شبکه رشوه‌گیری اکبر طبری، معاون اجرایی صادق لاریجانی، رئیس پیشین قوه قضائیه، بازداشت شده است.
پیش از این نیز محمد میرلوحی، عضو شورای شهر تهران گفته بود پرونده املاک نجومی مربوط به دوره حضور محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران کماکان باز است و به ۲۰۰۰ مورد رسیده است.
میرلوحی در مصاحبه با روزنامه اعتماد البته افزوده که پرونده املاک نجومی در قوه قضاییه «سر به نیست» شده است.
پس از انتشار گفت‌و‌گوی حناچی، معاون پیشین قالیباف در شهرداری تهران اعلام کرد: «هیچ ملکی از شهرداری در اختیار قالیباف و همسرش نیست و از پیروز حناچی شهردار تهران شکایت می‌کنیم».
ناصر امانی مشاور شهردار پیشین تهران در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس گفت که وکیل محمدباقر قالیباف، درباره «اتهاماتی» که امروز حناچی مطرح کرده، «شکایتی با عنوان افترا و نشر اکاذیب، تنظیم کرده که بزودی در دستگاه قضایی ثبت و پیگیری خواهد شد.»
  توضیح شهرداری تهران درباره سخنان حناچی در خصوص املاک بازپس گرفته شده از همسر قالیباف
مشاور شهردار تهران درمورد اظهارات حناچی درباره بازپس گیری املاک از مدیران سابق این نهاد نوشت: ایشان هرگز نگفته اند از این املاک استفاده شخصی شده است.
غلامحسین محمدی روز پنجشنبه توییت کرد: آقای ‎شهردار در پاسخ به خبرنگار گفته‌اند املاکی که در اختیار مدیران سابق بوده است و الان این تسلط موضوعیتی ندارد تحویل گرفته شده؛ از جمله املاکی که در اختیار همکاران آقای ‎قالیباف بوده است.
وی ادامه داد: ایشان نگفته‌اند از این املاک استفاده شخصی شده است؛ فیلم مصاحبه ایشان گویاست.
فیلم مصاحبه تصویری پیروز حناچی با یکی از رسانه ها رو گذشته منتشر شد که در آن شهردار تهران از بازپس‌گیری حدود شش هزار متر مربع از املاک شهرداری از تیم مدیریت قبلی خبر داده است.
وی در این مصاحبه گفت که در این دوره مدیریت شهری به کسی ملکی داده نشده و برعکس تعداد زیادی از املاک پس گرفته شده‌اند.
حناچی ادامه داد: از تیم آقای قالیباف ملکی به مساحت حدود ۶ هزار متر مربع را در محدوده بزرگراه همت-تقاطع امام علی پس گرفتیم؛ همچنین از خانم مشیر (همسر آقای قالیباف) و آقای طلایی نیز املاک را پس گرفتیم.
به گفته شهردار تهران، املاک نجومی سند خورده‌اند و بازپس‌گیری آن‌ها از عهده ما بر نمی‌آمد؛ سیستم قضایی تعقیب کرد و قیمت واقعی خیلی از آن‌ها را گرفتیم.
پس از این اظهارات برخی رسانه ها و افراد در شبکه های اجتماعی به بازنشر آن پرداخته و موضوع استفاده شخصی مدیران سابق شهری تهران از این املاک را مطرح کردند.
شاید نقطه اوج اظهارات و واکنش ها به این مصاحبه را ناصر امانی معاون شهردار سابق تهران داشت.
وی در مصاحبه با یکی از رسانه ها در واکنش به این موضوع گفت که هیچ ملکی در اختیار شخص قالیباف و همسرش نبوده است بلکه مورد ادعایی حناچی، جهت امور عام المنفعه در اختیار مجموعه ای بوده که همسر دکتر قالیباف هم یکی از اعضاء هیات امناء آن مجموعه بوده اند و اینکه شهردار تهران، املاک را به نام همسر قالیباف معرفی کند، بی اخلاقی و خلاف انصاف است.  امانی افزود: آقای طلایی هم با عنوان نایب رییس شهردار تهران، مدیریت امور شورایاری ها را برعهده داشتند و املاکی از شهرداری در اختیار این امور و یا مدیریت کارهای ۳۷۰ محله تهران بوده است که بتدریج مدیریت جدید تحویل گرفته است و نسبت دادن این املاک به فرد، که استفاده شخصی را تداعی می کند، نیز کاملا کذب محض و خلاف واقعیت است.
وی تصریح کرد: درباره آنچه با عنوان املاک در اختیار آقای قالیباف در بیان شهردار تهران آمده است باید گفت این املاک مطابق قوانین و مقررات املاک در اختیار شهرداری تهران است که طبیعتا در دوره هر شهردار، تعیین تکلیف آنها با شهردار تهران است و طبیعتا با این منطق باید گفت آقای حناچی همه تهران را از آقای قالیباف پس گرفته است.
  واکنش تند چهره نزدیک به قالیباف به ادعاهای حناچی
مرتضی طلایی، در واکنش به اظهارات اخیر پیروز حناچی شهردار تهران اظهار کرد: حناچی در مصاحبه اخیر خود نکاتی را مطرح کرده است که نیاز است بنده نیز نکاتی را به ایشان یادآور شوم.
وی گفت: آقای حناچی به صراحت اعلام کرده ملک یا املاکی را از بنده پس گرفته که این یک ادعای دروغ است. این ادعا از اساس یک دروغ بزرگ است. اصلا هیچ ملکی به من واگذار نشده است. اگر مستندی دارند ارائه کنند. آقای حناچی یک دروغ بزرگ گفته که باید ادعایش را ثابت کند. موضوع مربوط به یک حسینیه است که مالکیت آن متعلق به شهرداری و بهره‌برداری آن مربوط به حوزه فرهنگی است. چند وقت پیش یک تیم از شهرداری آمده بود و در این حسینیه پیگیری کرد تا مطمئن بشوند فقط کار فرهنگی انجام می‌شود یا خیر.
عضو سابق شورای شهر تهران ادامه داد: حناچی در مصاحبه اخیر خود اعلام کرده است که املاکی از شهرداری به نام افرادی واگذار شده و سند به ثبت رسیده است؛ بنده به عنوان یک شهروند از اظهارات ایشان بسیار متعجبم!
طلایی افزود: بنده از آقای شهردار تهران می‌خواهم اگر سندی در رابطه با صحبت‌هایشان و ملک اشاره شده در مصاحبه خود دارند منتشر کنند. همچنین جرأت داشته باشند که در آن اگر اجحافی به بیت المال و املاک شهروندان تهرانی شده افشا کنند.
  بازپس‌گیری همه تهران از قالیباف
تنها چند ساعت پس از اینکه پیروز حناچی، شهردار تهران اعلام کرد: املاک در اختیار طلایی نماینده سابق شورا، شهردار اسبق و همسرش که متعلق به شهرداری تهران بوده است، بازپس‌گرفته شده‌اند، ناصر امانی مشاور شهردار اسبق تهران در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: هیچ ملکی در اختیار شخص خانم دکتر مشیر، همسر آقای دکتر قالیباف نبوده است و صرفا املاکی جهت امور زنان سرپرست خانوار در اختیار مجموعه‌ای بوده که همسر آقای دکتر قالیباف هم یکی از اعضاء هیات امناء آن مجموعه بوده‌اند و اینکه شهردار تهران، املاک را به نام همسر آقای قالیباف معرفی کند، بی‌اخلاقی و خلاف انصاف است و از حناچی شکایت می‌کنیم.    
امانی در بخشی از گفت‌وگوی خود با فارس، تصریح کرد: درباره آنچه با عنوان املاک در اختیار آقای قالیباف در بیان شهردار تهران آمده است باید گفت این املاک مطابق قوانین و مقررات املاک در اختیار شهرداری تهران است که طبیعتا در دوره هر شهردار، تعیین تکلیف آنها با شهردار تهران است و طبیعتا با این منطق باید گفت آقای حناچی همه تهران را از آقای قالیباف پس گرفته است!! چون همه شهرداری و به تبع آن املاک شهرداری و از جمله املاک در اختیار شهردار تهران، پس از پایان دوره شهرداری تحویل داده شده است.  متاسفانه آقای حناچی موضوع را طوری طرح می‌کنند که گویی آقای قالیباف املاک را به نام خودش سند زده و ایشان مقابل این تخلف، ایستادگی کرده است و املاک را پس گرفته است! مرتضی طلایی نائب رییس سابق شورای شهر تهران نیز در واکنش به اظهارات شهردار تهران  گفته، آقای حناچی با سند و مدرک بگوید کدام ملک را از من پس گرفته است.
  واکنش به رتبه نخست شهرداری در فساد
شهردار تهران همچنین در واکنش به رتبه نخست شهرداری در فساد گفت: شفافیت اصلاح فرآیندها و مبارزه سیستمی با فساد را به عنوان بهترین راهبرد بهبود سلامت اداری بدون هیاهو و جدیت دنبال می‌کنیم. به گزارش فارس، حناچی در صفحه شخصی خود در توئیتر درباره فساد در شهرداری اظهار داشت: پرداختن به پدیده مذموم فساد اداری نباید با غفلت از زحمات و خدمات صادقانه قاطبه خدمتگزاران شریف شهرداری‌ها همراه شود. وی افزود: از ابتدای این دوره مدیریت شهرداری، شفافیت اصلاح فرآیندها و مبارزه سیستمی با فساد را به عنوان بهترین راهبرد بهبود سلامت اداری بدون هیاهو و جدیت دنبال می‌کنیم.
بر اساس این گزارش، مجید فراهانی عضو شورای شهر تهران روز گذشته در صحن علنی شورای شهر گفت: فساد آزاردهنده‌ترین و مشمئز‌کننده‌ترین صفاتی است که در مواجه با شهرداری شهروندان را آزار می‌دهد و دیو هفت سر فساد در شهرداری آنچنان در جای جای این سازمان رخنه کرده که متأسفانه در میان همه دستگاه‌ها هنوز شهرداری در میزان دریافت رشوه و پارتی‌بازی رتبه اول را دارد. وی گفت: برخی از عناصر فاسد فکر می‌کنند باید از این نمد برای خود کلاهی ببافند که برای مقابله با این مساله شناسایی افراد فاسد تشویق افرادی که تخلفات را گزارش می‌دهند و شفافیت از بهترین راهکارها است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه