روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 يکشنبه 2 آذر - شماره 4959

این کتاب فاش می‌کند که چرا قبر حضرت زهرا(س) پنهان است

 با رحلت پیامبر اکرم(ص)، مدینه دیگر همان شهر آرام پیشین نبود؛ هنوز اشک بر چهره‌ها خشک نشده بود که سایه‌ای از انحراف بر مسیر امت افتاد. در همان روزهای اندوه، دختر پیامبر(س) قامت استقامت شد و صدای حق را در میان غوغای سیاست بلند کرد.
کتاب «دختر پیامبر(ص)» نوشته‌ محمدعلی جاودان روایتی مستند و تامل‌برانگیز از همین روزهای پر‌درد است؛ روزهایی که تاریخ اسلام، چهره‌ای دیگر به خود گرفت.
این اثر که به سفارش معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و با همکاری مؤسسه ایمان ماندگار منتشر شده، برگرفته از درس‌های علامه سید مرتضی عسکری است و با نگاهی تحلیلی و مستند، از ماجرای سقیفه تا شهادت و خاک‌سپاری پنهانی حضرت زهرا(س) را بازخوانی می‌کند. نویسنده با اتکا به منابع معتبر مانند تاریخ طبری، صحیح بخاری، کافی کلینی و ارشاد شیخ مفید، تاریخ را از لابه‌لای اسناد رسمی بیرون می‌کشد تا چهره‌ی پنهان آن روزگار را نشان دهد.
کتاب در دو بخش تدوین شده است؛ بخش نخست با نگاهی جدلی و تحلیلی، جریان سقیفه، بی‌بیعت ماندن امیرالمؤمنین(ع) و غصب فدک را بررسی می‌کند. در این روایت، فاطمه(س) تنها دختر پیامبر نیست، بلکه نخستین مدافع ولایت است؛ بانویی که در برابر بازگشت جاهلیت عربی ایستاد و با سخنان خود، مشروعیت حکومت را به چالش کشید.
بخش دوم اما رنگی دیگر دارد؛ شرحی از رنج‌ها، خطبه‌ها و لحظات واپسین زندگی صدیقه طاهره(س) است؛ از گریه‌های شبانه‌ تا وصیت به دفن پنهانی که خود سندی از اعتراض و مظلومیت است.
جاودان در جایی از کتاب می‌نویسد:
«اگر به تاریخ آن دوران از منظر مورخان رسمی نگاه کنیم، دورانی نسبتا آرام گزارش شده است و مورخان و محدثان توانسته‌اند با پنهان‌کاری، درگیری‎های جدی و بحران‌های عمیق آن عصر را مخفی بدارند و این، روی دیگر تاریخ است! اما با جست‌وجو، نشانه‌ها و علاماتی در گوشه و کنار اسناد و مدارک خواهیم یافت که با تنظیم و ترکیب آن‌ها می‌توانیم از عمق این بحران و شدت درگیری که در یک طرف، دولت حاکم با تمام قدرت و در طرف دیگر خاندان نبوت بود، بیشتر بدانیم.»
کتاب «دختر پیامبر(ص)» در ۱۴۴ صفحه و قطع رقعی، از سوی انتشارات واژه‌پرداز اندیشه منتشر شده است. این اثر، دعوتی است برای خواندن تاریخ از زاویه‌ حقیقت؛ آن‌جا که بانویی ایستاد تا نور نبوت خاموش نماند.

۲ موفقیت در یک روز
برای«راه‌های دور»؛
 کسب جایزه ایدفا و رقابت
در اسکار
 فیلم «راه های دور» ساخته سارا خاکی و محمدرضا عینی، برنده جایزه تماشاگران جشنواره ایدفا ۲۰۲۵ شد و در همین حال در فهرست اسکار برای رقابت در بخش مستند نیز جای گرفت.
به گزارش سایت ایدفا، فیلم «راه های دور» با عنوان انگلیسی «شکافتن صخره‌ها» ساخته سارا خاکی و محمدرضا عینی، برنده جایزه تماشاگران جشنواره ایدفا ۲۰۲۵ شد.
این جایزه مهم که با رای مردم در جشنواره بین‌المللی فیلم مستند آمستردام (IDFA) اهدا می‌شود، امروز شنبه ساعت ۲۰ در پاته نورد به برندگان اهدا خواهد شد و پس از آن نمایش ویژه فیلم برگزار می‌شود. ‑این فیلم هم زمان در فهرست مستندهای بلندی که در رقابت اسکار امسال جای دارند، جای گرفت و یکی از ۲۰۱ فیلم مستند راه یافته به اسکار امسال شد.
«راه‌های دور» اولین فیلم بلند و مشترک این دو فیلمساز درباره زنی ۳۷ ساله است که قبلاً ماما بوده و از آنجا که مالک زمینی است، با موتور به کارهای خود سر می‌زند. این زن که به تازگی طلاق گرفته، مدافع سرسخت حقوق دیگران است و موفق می‌شود در انتخابات روستایی دور افتاده در ایران نظر اهالی را به خود جلب کند.
برنده جایزه تماشاگران توسط تماشاگران جشنواره انتخاب می‌شود و نحوه انتخاب به این صورت است که مخاطبان پس از نمایش فیلم‌های واجد شرایط، از طریق ایمیل رأی خود را ثبت می‌کنند. این جایزه که برای پنجمین سال متوالی اهدا می‌شود، شامل جایزه‌ای به مبلغ ۵ هزار یورو است.
«راه‌های دور» در جشنواره فیلم ساندنس ۲۰۲۵ هم به نمایش درآمد و برنده جایزه سینمای مستند جهان جشنواره فیلم ساندنس آمریکا شد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه