روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 شنبه 4 مرداد - شماره 4877

نمایش ویژه فیلم کیارستمی با حضور محمود کلاری و عبدالجبار کاکایی


 برنامه «سینمای ایران برای وطن» با فیلم «خانه دوست کجاست؟» عباس کیارستمی روز شنبه، چهارم مردادماه با حضور محمود کلاری و عبدالجبار کاکایی افتتاح می‌شود.
روز گذشته دوم مردادماه اعلام شد که سازمان سینمایی طرحی را با نام «سینمای ایران برای وطن» درنظر گرفته تا براساس آن پنج فیلم برجسته و  قدیمی سینمای ایران که توسط فیلمخانه ملی ایران ترمیم و مرمت شده‌اند، به نمایش درآیند.
طبق اعلام رائد فریدزاده، رئیس سازمان سنیمایی این برنامه قرار است از موزه سینما شروع شود و در سینماهای کشور ادامه پیدا کند.
نخستین روز برنامه «سینمای ایران برای وطن» با نمایش نسخه مرمت شده فیلم «خانه دوست کجاست؟» ساخته زنده یاد عباس کیارستمی در موزه سینما افتتاح می‌شود.  
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان سینمایی، نمایش فیلم ساعت ۱۶ فردا، شنبه چهارم مردادماه در سالن فردوس خواهد بود و در ساعت ۱۸ اولین نشست با حضور «محمود کلاری» و «عبدالجبار کاکایی» با اجرای حمید رضا مدقق برگزار خواهد شد.
این برنامه که توسط سازمان سینمایی برگزار می‌شود در روزهای دیگر به ترتیب با فیلم های «شیر سنگی» ساخته مسعود جعفری جوزانی، «گیلانه» ساخته رخشان بنی‌اعتماد و محسن عبدالوهاب، «سرزمین خورشید» ساخته احمدرضا درویش و «ناخداخورشید» ساخته ناصر تقوایی به همراه نشست‌های پرسش و پاسخ ادامه خواهد داشت و از روز شنبه ۱۱ مردادماه اکران همزمان این فیلم‌ها در سینماهای تهران و چندین شهر دیگر آغاز می‌شود.
«خانۀ دوست کجاست؟» به کارگردانی و نویسندگی عباس کیارستمی در سال ۱۳۶۵ ساخته شد. این فیلم بخش اول از سه گانه کوکر است ‌و دو فیلم دیگر یعنی «زیر درختان زیتون» و «زندگی و دیگر هیچ» پس از این فیلم ساخته شدند.
داستان فیلم «خانه دوست کجاست؟» درباره دانش‌آموزی است که متوجه می‌شود دفتر دوستش را به اشتباه برداشته‌است؛ بنابراین از خانه بیرون می‌رود تا او را پیدا کند و دفتر را به او پس دهد. او راهی دشوار و دراز در پیش دارد و فرصتی اندک. پسر بچه که در روستای همجوار زندگی می‌کند به بهانه خرید نان از خانه خارج می‌شود و تا غروب آن روز به دنبال خانه دوستش می‌گردد اما نمی‌تواند خانه را بیابد و غمگین به خانه خودشان برمی‌گردد. او تصمیم می‌گیرد تکالیف دوستش را برایش بنویسد تا مانع اخراج شدن او شود و صبح فردا دفتر را به او برساند.

کارگردان «میرو» مطرح کرد:
هشدار درباره وضعیت ژانر کودک در سینما
 حسین ریگی کارگردان «میرو» با اشاره به استقبال خوب از فیلمش در سیستان و بلوچستان، از کمبود حمایت از سینمای کودک انتقاد کرد و هشدار داد: «اگر وضعیت ادامه یابد، مجبور به ترک این ژانر خواهیم شد».
حسین ریگی -کارگردان فیلم سینمایی «میرو»- که به تازگی فیلمش به اکران آنلاین آمده است، درباره ایده ساخت این اثر توضیح داد و به چالش‌های اکران فیلم‌های کودک و نوجوان پرداخت.
وی درباره منشأ ایده فیلم «میرو» گفت: داستان برگرفته از زندگی شهید ۱۱ ساله سیستان و بلوچستانی به نام «سبیل اخلاقی» است، اما برای ایجاد خط دراماتیک، بخش اعظم فیلم (حدود ۹۰ درصد) تخیل است که با الهام از خاطرات شهدای استان شکل گرفته است.
این کارگردان افزود: تمرکز اصلی روی تلاش‌های این شهید برای رضایت خانواده و حضور در جبهه بود، اما درام و قصه‌پردازی با نگاه نویسنده و من کامل‌تر شد.
ریگی با بیان اینکه اصرار داشته فضای فیلم در سیستان و بلوچستان باشد، توضیح داد: با وجود حضور گسترده رزمندگان و شهدای این استان در دفاع مقدس، تاکنون در سینما به آن‌ها پرداخته نشده بود. می‌خواستم حداقل یک بار رزمندگان این منطقه را در سینما ببینیم.
وی درباره انتخاب بازیگران غیرحرفه‌ای بومی گفت: ۱۷ نوجوان را انتخاب کردم که بسیاری برای اولین بار مقابل دوربین سینمایی قرار گرفتند. جالب اینجاست که برخی از آن‌ها بعداً در پروژه‌های دیگر مثل سریال‌ «نون خ» سعید آقاخانی یا فیلم‌های مجید مجیدی بازی کردند. این اتفاق برای من از دریافت جایزه هم ارزشمندتر است.
کارگردان «میرو» درباره اکران این فیلم در زادگاهش گفت: استان پهناوری مثل سیستان و بلوچستان تنها سه یا چهار سینما دارد، اما استقبال از «میرو» در شهرهایی مثل سراوان و چابهار به‌اندازه فیلم‌های اجتماعی پرمخاطب بود.
ریگی همچنین به حمایت «هنر و تجربه» اشاره کرد و در عین حال افزود: سانس‌های محدود و تبلیغات ناکافی به فیلم‌های کودک و نوجوان آسیب می‌زند. نیاز است نهادهایی مثل آموزش و پرورش یا کانون پرورش فکری برای اکران هدفمند این آثار وارد شوند.
وی با انتقاد از حمایت‌های مقطعی ارگان‌ها گفت: در ژانر کودک و نوجوان، سرمایه‌گذار خصوصی تمایلی ندارد و حمایت دولتی هم پس از چند پروژه قطع می‌شود. پیشنهاد من ایجاد سینماهای ویژه کودک و نوجوان با تعامل نهادهاست؛ مثلاً سازمان‌ها با خرید گروهی بلیت یا تخفیف‌های ویژه، خانواده‌ها را به تماشای این فیلم‌ها ترغیب کنند.
این کارگردان با اشاره به محدودیت سینماها در مناطق محروم گفت: اکران آنلاین کمک کرد فیلم به دست مخاطبان دورافتاده برسد، اما تبلیغات کافی نبود. شبکه‌هایی مثل پویا یا نهال می‌توانند نقش مهمی در معرفی این فیلم‌ها داشته باشند.
ریگی در پایان هشدار داد: اگر حمایت‌ها تداوم نداشته باشد، مجبور می‌شوم برای تأمین معاش به سمت ژانرهای دیگر بروم، درحالی که تخصص من کار با نوجوانان است. این روند به حذف تدریجی سینمای کودک و نوجوان منجر خواهد شد.
فیلم سینمایی «میرو» به تهیه‌کنندگی سعید الهی و به کارگردانی حسین ریگی و نویسندگی پیمان شیرخانی محصول سال ۱۴۰۲ است. این فیلم برای اولین بار در بخش سودای سیمرغ چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

هشدار الیف شافاک درباره غزه
 الیف شافاک، نویسنده معروف اهل ترکیه، با انتشار تصویری دلخراش از یک کودک گرسنه در آغوش مادرش، بار دیگر توجه جهانیان را به فاجعه انسانی در غزه جلب کرد.
این نویسنده در مطلبی در صفحه خود نوشته است:
 «کودکان در غزه از گرسنگی می‌میرند. چگونه وجدان بشری می‌تواند این تصاویر هولناک و این واقعیت دل‌خراش را نادیده بگیرد یا بی‌تفاوت از کنار آن بگذرد؟ این رنج عظیم، این فاجعه انسانی باید به پایان برسد.»
این مطلب با تصویری از روزنامه گاردین منتشر شده و کودکی را با بدنی به شدت لاغر و استخوانی نشان می‌دهد که در آغوش مادر خود، در شرایطی اسفبار قرار دارد.
الیف شافاک در ادامه با اشاره به سازمان‌های امدادرسان نوشته است:
 «در جهانی که کودکان گرسنه‌اند، در غزه که به حال خود رها شده‌اند تا از گرسنگی جان دهند؛ هیچ‌کس نمی‌تواند از این درد فاجعه‌بار دفاع کند.»
این پیام در حالی منتشر می‌شود که گزارش‌های نهادهای حقوق بشری، از شدت یافتن بحران گرسنگی، کمبود دارو و وخامت شرایط انسانی در مناطق مختلف غزه خبر می‌دهند.
الیف شافاک یکی از پرفروش‌ترین رمان‌نویسان ترکیه و یکی از شناخته‌شده‌ترین نویسندگان ترک  است.
آثار شافاک تاکنون به ۵۵ زبان ترجمه شده است. او نگارش ۱۹ کتاب را در کارنامه خود دارد که ۱۲ عنوان آن‌ها رمان است و در بسیاری از کشورهای جهان به فروش چشمگیری دست یافته‌اند.
آخرین رمان این نویسنده با عنوان «جزیره درختان گمشده» یکی از ۱۰ کتاب پرفروش ساندی تایمز شد و در فهرست نهایی جایزه رمان کاستا و جایزه زنان قرار گرفت. همچنین رمان «۱۰ دقیقه و ۳۸ ثانیه در این دنیای عجیب» دیگر نوشته او نیز در فهرست نهایی جایزه بوکر قرار گرفت.
کسب نامزدی جایزه بین‌المللی ادبی دوبلین برای کتاب «ملت عشق» و جایزه رومی برای رمان «پنهان» از دیگر جوایز کسب‌شده توسط این نویسنده ۵۲ ساله است.
رمان جدید نوشته شافاک با عنوان «رودخانه‌هایی در آسمان» در ماه آگوست امسال منتشر خواهد شد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه