روزنامه کائنات
6

انرژی

1404 شنبه 4 مرداد - شماره 4877

معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد؛

صنعت، مقصد گاز صرفه‌جویی‌شده از طرح تعویض بخاری‌ها


 معاون وزیر نفت در امور گاز با اعلام آغاز طرح ملی تعویض بخاری‌های پرمصرف با نمونه‌های پربازده گفت: گاز صرفه‌جویی‌شده در نتیجه اجرای این طرح، به‌صورت مستقیم به بخش صنعت اختصاص می‌یابد.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، سعید توکلی در آیین آغاز طرح ملی جایگزینی ۷۲۵ هزار بخاری راندمان بالا با سرمایه‌گذاری ۲۸۸ میلیون دلار با اشاره به اهمیت اصلاح الگوی مصرف انرژی گفت: کشور با ناترازی انرژی مواجه است، نه صرفاً ناترازی گاز؛ چرا که بیش از ۷۳ درصد از سبد انرژی ایران از طریق گاز تأمین می‌شود، رقمی بی‌سابقه در جهان.
وی با بیان اینکه مصرف بالای گاز در بخش گرمایش مهم‌ترین عامل فشار به شبکه گاز است، افزود: در فصل‌های سرد، ناترازی انرژی به حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد که اجرای این طرح می‌تواند بخشی از آن را جبران کند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: برآوردها نشان می‌دهد تعویض هر بخاری پرمصرف با مدل‌های جدید، سالانه تا ۴۶۶ مترمکعب صرفه‌جویی گاز به همراه دارد. تاکنون قرارداد تعویض یک میلیون و ۷۲۵ هزار بخاری امضا شده که منافع آن به محیط زیست، سرمایه‌گذار و دولت بازمی‌گردد.
توکلی همچنین به اقدام‌های مکمل طرح اشاره کرد و گفت: در قالب طرح بهینه‌سازی موتورخانه‌ها، تاکنون ۱۰۵ هزار موتورخانه بهسازی، ۱۰۰ هزار سیستم هوشمند نصب و ۲۰ هزار سیستم گازسوز فرسوده تعویض شده‌ است.
وی پیش‌بینی کرد: از مجموع ۴.۱ میلیون بخاری فعال در کشور، پیش‌بینی می‌شود با اجرای کامل این طرح، حدود ۳.۷ میلیون بخاری با مدل‌های راندمان بالا و مابقی با پکیج‌های حرارتی جایگزین شوند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر پایبندی این شرکت به تعهدات خود، خواستار همکاری حداکثری نهادهای مسئول شد و اعلام کرد: در فاز نخست، ۷۵۰ هزار بخاری جدید از سال آینده توزیع خواهد شد و گاز صرفه‌جویی‌شده مستقیماً به بخش صنعت اختصاص می‌یابد.
*آغاز تعویض بیش از ۴ میلیون بخاری کم‌راندمان
ولی‌اله دینی، مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران در این آیین با اشاره به اینکه در راستای کاهش مصرف گاز، ارتقای ایمنی و حفظ محیط زیست، طرح تعویض ۴.۱ میلیون بخاری غیراستاندارد در سطح کشور آغاز شده است، اظهار کرد: تاکنون برای نزدیک به ۲ میلیون دستگاه، قرارداد جایگزینی امضا شده است. وی با بیان اینکه این طرح ملی با هدف کاهش مصرف انرژی و افزایش ایمنی در فضاهای آموزشی و مسکونی کلید خورده است و انتظار می‌رود تا ۵۰ درصد صرفه‌جویی در مصرف گاز حاصل شود، افزود: برای تحقق کامل اهداف این طرح، همکاری همه دستگاه‌های مسئول ضروری است. مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران با اشاره به اینکه امیدواریم با نصب این بخاری‌ها مصوبه شورای اقتصاد به نتیجه برسد، تأکید کرد: اجرای این طرح نه‌تنها در بهینه‌سازی مصرف انرژی اثرگذار خواهد بود، بلکه گامی مؤثر در حفاظت از محیط زیست و ارتقای کیفیت زندگی مردم کشور به‌شمار می‌آید.
*تعویض ۷۲۵ هزار بخاری کم‌بازده با نمونه‌های پربازده
حسن افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی در آیین آغاز این طرح گفت: طرح ملی جایگزینی بخاری‌های کم‌بازده با نمونه‌های پربازده، با هدف صرفه‌جویی در مصرف گاز و با سرمایه‌گذاری ۲۸۸ میلیون دلاری از استان خراسان رضوی آغاز شده است. وی افزود: برای اجرای این پروژه ملی، ۲۸۸ میلیون دلار سرمایه‌گذاری شده و حمایت‌های لازم با محوریت استانداری خراسان رضوی صورت گرفته است. افتخاری با بیان اینکه هدف این طرح کاهش مصرف گاز، ارتقای بهره‌وری انرژی و تأمین پایدار سوخت صنایع فولادی است، ادامه داد: هر بخاری جدید می‌تواند سالانه به‌طور میانگین ۴۶۶ مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف گاز به همراه داشته باشد.
*جایگزینی بخاری‌ها، اقدامی تحول‌ساز در بهینه‌سازی
غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی هم در این آیین با تأکید بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف، تقویت تولید را تنها راه نجات و اقتدار کشور دانست و اظهار کرد: این طرح نقش مهمی در کاهش مصرف گاز و هدایت هدفمند انرژی به سمت تولید ایفا می‌کند و از جمله طرح‌های تحول‌ساز ملی در حوزه بهینه‌سازی مصرف انرژی به شمار می‌آید. وی با اشاره به اهمیت اجرای این طرح گفت: عدد هدف‌گذاری‌شده برای اجرای آن، جایگزینی ۴ میلیون بخاری کم‌بازده با نمونه‌های پربازده است؛ اما حتی اگر این عدد به یک میلیون دستگاه هم برسد، گامی مؤثر در مدیریت و کنترل مصرف انرژی خواهد بود. هدف نهایی باید هدایت مصرف به‌سوی تولید باشد، چرا که تولید تنها مسیر نجات کشور است. اگر به‌دنبال ایرانی مقتدر هستیم، باید بنیان‌های تولید را تقویت کنیم. استاندار خراسان رضوی با تأکید بر ضرورت تغییر الگوی مصرف گفت: اصلاح مصرف یکی از مهم‌ترین اولویت‌های ماست و برای تحقق آن، به برنامه‌ریزی دقیق، اجرای پویش‌های مستمر و گفت‌وگوی شفاف با مردم نیاز داریم. مظفری در پایان از عملکرد شرکت ملی گاز ایران قدردانی کرد و گفت: اقدام‌های انجام‌شده از سوی این شرکت قابل تقدیر است. سال گذشته، خوشحال بودیم که گاز برخی واحدهای بزرگ صنعتی قطع نشد؛ تجربه‌ای موفق و ارزشمند که امیدواریم امسال نیز تکرار شود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد؛
ضرورت ارتقای آمادگی در برابر بحران‌های احتمالی
 معاون وزیر نفت در نشست راهبردی بررسی چالش‌های صنعت پتروشیمی استان بوشهر بر ضرورت توسعه متوازن، تکمیل زنجیره ارزش و ارتقای آمادگی در برابر بحران‌های احتمالی تأکید کرد.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، حسن عباس‌زاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با حضور در منطقه عسلویه، ضمن بازدید از مجتمع‌های تولیدی و زیرساخت‌های پتروشیمی، در نشست راهبردی بررسی چالش‌های صنعت پتروشیمی استان بوشهر شرکت کرد. این نشست با حضور ارسلان زارع، استاندار بوشهر، سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، مدیران کل استانی و جمعی از مدیران عامل مجتمع‌های پتروشیمی برگزار شد و موضوعاتی نظیر زیرساخت‌ها، تأمین پایدار انرژی، لجستیک، منابع انسانی و ملاحظات زیست‌محیطی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. توسعه متوازن صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش در منطقه عسلویه، محور اصلی این نشست بود. معاون وزیر نفت و استاندار بوشهر با شنیدن گزارش واحدهای صنعتی، بر اهمیت راهبردی این صنعت در اقتصاد منطقه تأکید و بر تسهیل تعاملات بین‌بخشی، رفع موانع و تحقق اهداف کلان صنعتی دستورهای لازم را صادر کردند. در پایان این سفر، آمادگی مجتمع‌های پتروشیمی برای مقابله با بحران‌های احتمالی ارزیابی و بر ارتقای توان پاسخگویی هماهنگ، سریع و مؤثر در شرایط اضطراری تأکید شد.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر:
انرژی‌های تجدیدپذیر
 ارزان‌تر از سوخت‌های فسیلی شدند
 گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) نشان داد که اکثر پروژه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر تازه راه‌اندازی شده برای تولید برق، نسبت به اکثر سوخت‌های فسیلی در سراسر جهان، مقرون‌به‌صرفه‌تر هستند.
به گزارش کائنات، در کنفرانس اقلیمی «کوپ ۲۸» سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۳، سه برابر کردن میزان انرژی‌های تجدیدپذیر مانند بادی و خورشیدی، هدف گذاری شد تا افزایش گرمایش جهانی در قرن جاری، در ۱.۵ درجه سانتیگراد محدود بماند. طی سال گذشته، ۵۸۲ گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر جدید مانند برق آبی، خورشیدی، بادی و زمین‌گرمایی، در سطح جهان اضافه شد. این رقم تقریبا ۲۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ بود. در گزارش IRENA آمده است که حدود ۹۱ درصد از پروژه‌های مقیاس بزرگ راه‌اندازی شده، نسبت به جایگزین‌های سوخت فسیلی، مقرون‌ به‌ صرفه‌تر بودند. فتوولتائیک خورشیدی به طور متوسط ۴۱ درصد ارزان‌تر از ارزان‌ترین جایگزین‌های سوخت فسیلی مانند گاز بود، در حالی که پروژه‌های بادی ساحلی، ۵۳ درصد ارزان‌تر بودند. همچنین، طبق گزارش IRENA، هزینه سیستم‌های ذخیره انرژی باتری از سال ۲۰۱۰، به میزان ۹۳ درصد کاهش یافته است.
هزینه‌های فناوری‌های تجدیدپذیر از سال ۲۰۱۰، به دلیل پیشرفت‌های فناوری و اقتصاد ابعاد، در حال کاهش بوده است. این آژانس اعلام کرد که کاهش مداوم هزینه‌ها پیش‌بینی می‌شود، اما چالش‌های کوتاه‌مدت، به مسائلی مانند تنش‌های ژئوپلیتیکی، تعرفه‌های تجاری و موانع در تولید و تهیه مواد اولیه مرتبط است که می‌تواند به طور موقت هزینه‌ها را افزایش دهد.
بر اساس گزارش رویترز، فرانچسکو لا کامرا، مدیر کل IRENA گفت: با نگاهی به تمام انرژی‌های تجدیدپذیری که در حال فعالیت هستند، هزینه‌های اجتناب‌ شده سوخت فسیلی در سال ۲۰۲۴، به ۴۶۷ میلیارد دلار رسیده است. برق تجدیدپذیر جدید از نظر هزینه با سوخت‌های فسیلی رقابت می‌کند و مسیر روشنی را برای انرژی مقرون به صرفه، ایمن و پایدار ارائه می‌دهد. وی افزود: با این حال، این پیشرفت تضمین‌ شده نیست. افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، تعرفه‌های تجاری و محدودیت‌های عرضه مواد، تهدیدی برای کند شدن روند و افزایش هزینه‌ها است.

 

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه