بی تعارف در بحران
ظهیر دولتخواه- با نوعی خشکسالی شدید رو به رو شده ایم که دوره برگشت آن را باید بیش از یک قرن درنظر بگیریم .البته آمارهای ثبت شده کشور در این حد نیست که دوره برگشت را به طور دقیق ببنیم و به آن چه رخ داده دسترسی داریم، اما تحلیل های آماری بسیار بیشتر از این را نشان می دهد. بارندگی در کشور ما روند کاهشی را طی می کند و طی زمستان سال گذشته، میزان بارش برف بسیار کم بوده است. درواقع بیشتر باران باریده تا برف. اگر برف بیشتری داشتیم درواقع ذخایری در کوه ها داشتیم که به تدریج ذوب می شد و در طول فصل گرما، به داد ذخایر آبی کشور می رسید، اما اکنون، از این گزینه نیز محروم شده ایم.
هیچ واژه ای بهتر از بحران سخت و فزاینده، نمی تواند توصیف کننده وضعیت باشد. در این وضعیت هیچ راهی نداریم به جز مدیریت و صرفه جویی مصرف آب. آب مصرفی مناطقی مثل تهران، وابسته به منابع آب سطحی است. منابع آب سطحی چگونه تامین می شود؟ این منابع به واسطه بارش ها و جمع شدن آب، پشت سدها تامین می شود. سپس این آب، پس از اقدامات و مراحلی به شکل آب شرب در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. منابع آب زیرزمینی، نقشی بسیار کمرنگ تر، در تامین آب مورد نیاز ساکنان شهر تهران دارد و عمده آب مورد نیاز مردم تهران از طریق آب های سطحی و بارش ها تامین می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران اخیرا اعلام کرده است که تهران امسال وارد پنجمین سال کمبارشی پیاپی شده و در چنین شرایطی، تنها ۱۴ درصد از ظرفیت مخازن سدهای این استان پر شده است. همچنین بنا بر گزارش هفتگی شاخصهای آب و برق کشور که از سوی وزارت نیرو منتشر میشود، ورودی مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه) تا 21 تیرماه، تنها ۲۲.۴۳ میلیارد مترمکعب بوده، در حالی که در مدت مشابه سال گذشته این رقم به ۳۹.۱۵ میلیارد مترمکعب رسیده بود. کاهش ۴۳ درصدی ورودی آب به سدها، شاخصی کمسابقه از شدت بحران آبی در کشور به شمار میرود.
یکی از چالشهای اساسی در مدیریت بحران آب کشور، فقدان اطلاعرسانی شفاف و برنامهریزی منسجم از سوی نهادهای مسوول است که موجب شده مردم به عنوان اصلیترین ذینفعان در فرآیند مدیریت منابع آب، نقش چندانی در برنامهریزی و تصمیمگیریها نداشته باشند. در حالی که مسوولان از شهروندان انتظار دارند مصرف خود را کاهش دهند و در مقابل بحران آب همکاری کنند، اما برنامهای مدون و قابل اتکا برای اطلاعرسانی درباره زمانبندی قطعیها یا چگونگی مدیریت مصرف ارائه نمیشود. این نقیصه، موجب سردرگمی خانوارها و ناتوانی آنها در تنظیم زندگی روزمرهشان بر اساس شرایط آبرسانی شده است.
در مناطق مختلف، بهویژه در کلانشهرهایی مانند تهران و حاشیههای آن، مردم در مواجهه با قطعیهای مکرر و افت شدید فشار آب به ناچار به راهکارهای جایگزین مانند ذخیرهسازی موقت آب، استفاده از تانکرهای سیار یا خرید آب معدنی روی آوردهاند، اما این اقدامات بدون اطلاع قبلی و برنامهریزی مناسب، هزینههای اضافی و فشارهای روانی زیادی را بر خانوادهها تحمیل کرده است. نبود جدول زمانبندی دقیق و شفاف باعث شده شهروندان نتوانند برای فعالیتهای روزمرهشان مانند شستوشو، آشپزی و استحمام برنامهریزی کنند و این مساله به نارضایتی و بیاعتمادی دامن زده است.
تصادف زنجیرهای در شهر قدس ۶ مصدوم برجای گذاشت
سخنگوی اورژانس تهران از وقوع یک حادثه رانندگی در شهر قدس خبر داد و گفت: برخورد زنجیرهای بین یک دستگاه اتوبوس، یک خودروی نیسان و یک عابر پیاده در میدان ساعت شهر قدس به مرکز اورژانس اطلاع داده شد.
شروین تبریزی در جزئیات بیشتر حادثه گفت: پس از اعلام این حادثه در ساعت ۱۴:۰۹ امروز جمعه سوم مرداد، بلافاصله سه دستگاه آمبولانس، یک دستگاه اتوبوس آمبولانس و یک خودروی فرماندهی به محل حادثه اعزام شدند و این حادثه منجر به مصدومیت شش نفر شده بود.
تبریزی ادامه داد: از مجموع مصدومان، چهار نفر توسط تکنسینهای اورژانس و دو نفر توسط عوامل هلال احمر به مرکز درمانی منتقل شدند.
سخنگوی اورژانس تهران در پایان با بیان اینکه تمام مصدومان به بیمارستان شهید سردار سلیمانی انتقال یافتند، گفت: علت وقوع حادثه توسط مراجع ذیربط در حال بررسی است.